Underofficer Alhaug skeptisk til skiføret

Fredrikshald Skihytten paa Høiaas. Foto: Ernest Bjarne Sem, ukjent årstall. Halden Biblioteks arkiv.

Til Herr Edgar Andersen

Halden, 3 . Januar 1951
Fra Auden Sand

Jeg tror jeg meldte mig inn i skiklubben i 1906. Jeg hadde meldt mig inn til den daværende formann, O.R. sakf. Morten Hansen, og første gang jeg kom til Høiås, sa konstabel Halvorsen, som passet på at ikke-medlemmer gikk inn i hytta: “Nei, du er ikke medlem Du. Dig skal jeg skrive opp”. Jo, svarte jeg, jeg er medlem, jeg har meldt mig inn hos formannen, Morten Hansen. Senere kom jeg alltid godt ut av det med Halvorsen, og da han døde, hadde jeg som styremedlem den ære å nedlegge en krans fra Skiklubben på hans båre.

Når snøen først kommer, bør man være raskt ute i løypa. Her ser vi Per Puck jr. Foto: Halden Arbeiderblad.Når snøen først kommer, bør man være raskt ute i løypa. Her ser vi Per Puck jr. Foto: Halden Arbeiderblad.

Den gang var oberst Sverre Fermann Hermansen formann i styret. Han var en ivrig og flink skiløper og mente at Halden-gutta måtte bli like så flinke skiløpere som de fra indre Østfold. Jeg fremholdt at det var mere sne i indre Østfold og at været her var mere ustabilt fordi vi lå så nære kysten. Den 9/2 1919 holdt skiklubben det første Smålendske kretsrenn i Høiåsbakken under Hermansens ledelse. Dengang var det meget sne, og rennet blev meget vellykket. Ved Skiklbbens 30årsjubileum i 1921 blev vi enige om å forsøke et gutteskirenn i Hofgårdbakken, uaktet det var smått med sne den vinteren. Fritz Anker Rasch tilbød seg imidlertid å kjøre på sne i bakken, og han kjørte virkelig meget sne. Men om natten regnet det, og da styret kom opp i bakken, var det helt svart, untatt der Rasch hadde kjørt på snø. Vi i styret hadde mest lyst til å avlyse skirennet, men guttene tigget og ba om å la rennet gå. Ja, sa styret, men så må Dere love oss å være forsiktige og ikke ta noen unødige chanser. Vi var gla da rennet var vel over - uten ulykker av noe slag. Og det skyldes nok at herr Rasch hadde kjørt så meget sne.

UFO på tur i flotte vinterforhold på Høiås. Foto: Privat, 1999.UFO på tur i flotte vinterforhold på Høiås. Foto: Privat, 1999.

 

Da Hermansen flyttet fra Halden, innrømmet han at vi ikke kunne vente å få så flinke skiløpere i Halden som i Indre Østfold. Han hadde gjort den erfaring han også, at Halden lå så nær kysten, at sneen kunde komme en dag og gå den neste dag. Han sa ofte at når sneen kom, måtte vi klemme til med skirenn med en gang.  - Jeg husker engang omring 1910 eller 1912, at der var 5 kuldegrader om morgenen med sne, og om kvellen var det 15 varmegrader med regn. Jeg minnes også en gang, at vi var på ski 5 søndager før jul, men efter jul var det ikke spor sne - helt svart. 

Jeg husker min far fortalte, at i mitten av 1890-årene kom det til underoficerskolen en Alhaug fra Vang påHedemarken. Alhaug var en ualminderlig flink skiløper og da far fortalte ham at han muligens kunde oppleve en vinter, da han ikke kunde bruke skiene, sa Alhaug: Nei, så dårlig vinter, at jeg ikke kan komme på ski, det er ikke mulig. Men Alhaug fikk da oppleve en “svart vinter”et av de 3 årene han var på underofficerskolen.

Jeg erindrer vintrer, det har været meget med sne påHøiås, 60 cm og vel så det. Samme vinter målte jeg 1 meter sne i Ør-skogene.  - Jeg har mange gode minner fra Høiås. Fra skiturer innover viddene nord og øst for Høiås. Dessverre, nu har jeg ikke lenger balancenerven i orden, så jeg har måttet legge skiene vekk. Men jeg glemmer aldrig de mange lykkelige skiturer jeg har hatt både i Høiåstraktene og andre steder f.eks. Lille-erte og Store-erte, Aspedammen, Prestebakke og traktene østover mot Svenskegrensen. 

Med Hilsen Deres
Auden Sand

 

(Brev til Edgar Andersen fra Auden Sand, 1951. Halden Skiklubbs arkiv, Høiås.)
 
Var det bedre snøforhold før eller er det en myte? Del gjerne dine opplevelser og bilder på vår facebook side.

Følg med neste uke: Mitt første møte.

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. Medvirkende: Auden Sand.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

saucony