Hoppbakke

Johannes Aamodt i den første Høiaas bakken, Palmesøndag 13.april 1934. Halden skiklubbs arkiv, Høiås / Østfold fylkes billedarkiv, Sarpsborg.

Frits Køhn forteller:

 

Jeg var involvert i tegningen og byggingen av den andre hoppbakken på Høiås, som hadde som mål å øke rekruttering til klubben. Det var 17 års aldersgrense for å konkurrere innenfor orientering og ski, men lager man en skibakke kunne unger hoppe fra de var 10 år gamle. Dermed kunne man skaffe nye medlemmer og en av de vi rekrutterte var Åge Wikstøl. 

Skibakken ble bygget opp over jernstillaset fra den gamle bakken. I tillegg var det tømmer, slik at det ble to tårn på skibakken samt et dommertårn.  

Vi holdt noen konkurranser, og det hendte stadig at noen kjørte rett inn i snøfonna. Det var synd at bakken begynte å råtne opp og bli farlig. Det hele endte med at jeg måtte rive den ned til slutt. Ingen fagfolk, her måtte skolekunnskapen og dugnadsånden settes i verk.

Unnarenn til den nye Høiåsbakken strenges og planeres 1948Unnarenn til den andre Høiåsbakken sprenges og planeres, 1948. Halden skiklubbs arkiv, Høiås.

 Young Andersen 1948Young Andersen på dugnad, 1948. Halden skiklubbs arkiv, Høiås.

Fra rundt 46-47 arrangerte vi femkamp. Her skulle det konkurreres i orientering, svømming, skyting, ski og skøyter. Til skøytekonkurransen måtte Daltjern måkes. Alle må gå med snabelskøyter og remmer, og etter to til tre runder gikk man på anklene. Det var litt av et syn, men stemning var god. Skytingen foregikk med salongrifle, orienteringen var et vanlig løp, og innenfor ski var det klubbmesterskapet som gjaldt. Svømming derimot var noe jeg gruet meg til; de kom aldri i gang med denne konkurransen før i september eller oktober. Jeg husker jeg hoppet i vannet og svømte over Daltjern i 14-15 grader, men man måtte delta for å bli femkampmester. 

 

Vi var en gjeng barske karer, med Edgar som motor. Det var veldig sosialt, med torsdagskvelden på Høiås som samlingspunkt. 

........

 Scan 63Den andre hoppbakken på Høiås. Halden Arbeiderblad, 11.januar 2013.

Høiås 1950 Kristoffer Dahle Øivind Grønnerød Hans Køhn Robert Denis Asbjørn Andersen Arthur Nielsen Edgar Andersen Leif Johansen hoppbakke i bakgrunnenHer ser man den andre hopbakken i bakgrunnen. Høiås, 1950. Kristoffer Dahle, Øivind Grønnerød, Hans Køhn, Robert Denis, Asbjørn Andersen, Arthur Nielsen, Edgar Andersen og Leif Johansen. Halden skiklubbs arkiv, Høiås.

 

 Hoppbakke på Dyrendal

dyrendal 1935Smaalenenes Amtstidende, 10.januar 1935. Halden skiklubbs arkiv, Høiås.

hoppbakkenHer ser vi hoppbakken på Dyrendal, fotografert 5.februar 1935. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene - Halden historiske samlinger.

hoppbakken 1Hoppbakken på Dyrendal, fotografert 5.februar 1935. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

hoppbakken 3Hoppbakken Dyrendal, 5.02.1935. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene- Halden historiske Samlinger.

hoppbakken 2Hoppbakken Dyrendal, 5.02.1935. Halden Skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger.

hoppbakken 4Hoppbakken Dyrendal, 5.02.1935. Halden Skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene - Halden historiske samlinger.

Arne Taalesen forteller:

Familien min flyttet til Halden fra Gjøvik på 30 tallet, og far var svært interessert i ski. Dermed ble han medlem i skiklubben, og sammen med resten av Gubbegjengen gikk han til Høiås hver eneste søndag. Regn eller snøstorm - turen gikk fra Os og opp til Høiås. 

Jeg ble også interessert i ski, og spesielt da det ble bygget en liten hoppbakke ville jeg prøve selv. Det eneste var at jeg ikke hadde brukbare ski! Da tok far min meg med ned til Gilstedt. Der fikk jeg trerenners brukte hoppski til 12 kr. Jeg har nok aldri vært så kry som da jeg bar skia på skuldrene opp forbi Os. Dessverre forsvant skia i flytting, så jeg har dem ikke lenger. Men skia til faren min har jeg bevart.

Skihopp var populært i Halden på den tida. Det var en bakke ved Dyrendal, og der hoppa vi mye. Gud vet hvor mange ganger jeg havna uti bekken! Det var nemlig slik at dersom man ikke klarte å bremse, var det bare å legge seg ned og rase uti det kalde vannet. Pingle kunne man ikke være, og vi tålte visst mye den gangen. 

 

Skulle vi på Høiås, gikk vi i flokk oppover. Jeg husker de gamle gubbene arrangerte klubbmesterskap. Vi smurte med klister og parafin. Vi hoppa nok ikke mange meter, men det var viktig å få nedslag. Tilslutt var det bare meg og kameraten min igjen i kampen om tittelen som klubbmester, men han falt og jeg vant. 

 

Høiåsmarka var eventyret som guttunge. Vi var den samme gjengen med gutter som traff hverandre. Vi gikk på ski, og hadde det veldig moro ned de bratte bakkene hjemover.

 
 
 

IMG 0398Skoleskirenn i hoppbakken ved Dyrendal, 11.februar 1930. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

IMG 0400Skoleskirenn i hoppbakken ved Dyrendal, 11.februar 1930. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

IMG 0402Er det noen som kjenner igjen disse jentene? Skoleskirenn i hoppbakken ved Dyrendal, 11.februar 1930. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

IMG 0404Ski i hoppbakken ved Dyrendal, 11.februar 1930. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

IMG 0406Ski ved hoppbakken ved Dyrendal, 11.februar 1930. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

IMG 0408Skoleskirenn i hoppbakken ved Dyrendal, 11.februar 1930. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

IMG 0410Klar for start! Skoleskirenn i hoppbakken ved Dyrendal, 11.februar 1930. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

Har du noen gode minner fra hoppbakker på Høiås, Dyrendal eller andre steder i Halden? Del gjerne din historie i feltet under og last opp dine bilder på vår facebook side. 

Følg med neste uke: Lysløypa

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. Medvirkende: Frits Køhn, Dagfinn Trømborg og Arne Taalsen. 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Swenor