UFO

UFO på tur til Ulveholtet, 1998. Foto: Anna Ulrikke Andersen. Halden skiklubbs arkiv.

UFO = UNG - FRISK - OPPLEVELSE!

Lek, moro, kart, søle, orientering, sykkeltur, skrekk o-gru, refleksløyper, UFO-Challenge, ski og akebrett, sporsista, pizzafest, overnatting, vafler og mye mye mer. Det er oss, det! UFO er for barn og ungdom fra 7-16 år og drives av Halden Skiklubbs o-gruppe. 

(Fra skiklubbens hjemmesider

padletur 2012Padletur til Ørsjøen, 2012. Fra skiklubbens hjemmesider.

 

padletur 2005Padletur, Erte, 2005. Foto: Arnt Edvin Andersen. Halden skiklubbs arkiv.

 

Gullalderen

UFO var gullalderen. Vi traff andre påvår egen alder og fikk være med påmye spennende. En sommerleir og en skummel sykkeltur til en ukjent destinasjon husker jeg spesielt godt. Jeg var i tillegg konstant forelsket og gledet meg til hver trening hvor jeg kunne treffe månedens utkårede. Da jeg var 12 ble jeg til og med kjæreste med en av guttene, men vi måtte holde det hemmelig siden hans kamerat var forelsket i meg. Vi måtte treffes i det skulte, helst hos en utenforstående venninne. Når vi traff hverandre spilte vi for det meste monopol. Forholdet varte ikke lenge, jeg endte med ågjøre det slutt over telefon. Det ble for vanskelig å holde det hemmelig. Dessuten fikk jeg tannregulering.  

(Fortalt av Ingeborg Mork Knutsen)

Ufo challendeUFO challenge. Foto: Arnt Edvin Andersen. Halden skiklubbs arkiv.

nissejogg 2004Nissejogg på Høiås, 2004. Foto: Arnt Edvin Andersen. Halden skiklubbs arkiv. 

 

Morder’n i Torpedalen

Jeg husker veldig godt sommertreningsleirene vi hadde i Torpedalen påmidten og slutten av 1980-tallet. Morten Dalby var leder i pånoen av samlingene. Vi var årlig 20-30 ungdommer som deltok og vi bodde i telt, og det var gjerne klubbmesterskap siste dagen med mange folk og grilling hvis været tillot det. Kveldene ble gjerne brukt til åleke "Morderen", et konsept kokt i hop av (etter det jeg kan huske) Ole Fagerli og Øyvind Wickstøl. Påklubbmesterskapet tegnet man løypene sjøl og et år var det litt kaos i seniorløypa, en post hang nemlig feil. Dette førte naturlig nok til at mange ikke fant posten og det ble etter sigende etter hvert folksomt og en noe amper stemning i området der posten skulle ha hengt. Det ble imidlertid suveren seier til Jim Olaussen den dagen takket være 100% vellykket taktikk, han hadde nemlig tegnet inn den aktuelle posten feil påkartet, men traff blink med feilinntegninga siden det var der posten faktisk låi terrenget! Flott seier til løpssterke Jim.

Det er lenge siden jeg har lekt "morderen", men denne gladvold-leken foregikk kort fortalt slik (etter det jeg kan huske):

Ta ut såmange kort fra en kortstokk som det er deltagere (minus dommeren). Dommeren velger ut et av kortene, viser det til de andre deltagerne, stokker bunken og gir hver deltager et kort; den som får det utvalgte kortet er rundens "morder" og dette vet naturligvis kun "morderen". Deltagerne sprer seg nåut i skogen, det oppfordres til mingling! "Morderen" ser seg ut sitt offer, hvisker "død" i dennes øre. Det tilfeldige offeret venter ca ti sekunder, slik at "morderen" kan komme seg unna, og begynner deretter åhyle. Alle stormer da til åstedet for åfinne ut hvem som er "død" og får status som vitner. De beveger seg tilbake til dommeren, som ikke har vært i skogen, og rettsaken begynner. Her er det slik at det kun er "morderen" som har lov ålyve og dommeren skal resonnere seg fram til hvem som er morderen. Det er tillatt for alle åslenge ut mistanker! Målet for dommeren er åavsløre "morderen", mens målet til "morderen" er åvri seg unna. De sleipeste unngikk åbli avslørt, en stor prestasjon. 

PS! Morderen fungerer dårlig med totalt tre eller færre deltagere ;-) Anbefalt antall: ca ti.

(Skrevet av Morten K. Moe) 

ufo 2006UFO på fjelltur, 2006. Halden skiklubbs arkiv. 

ufo fjelltur 2006UFO fjelltur, 2006. Halden skiklubbs arkiv.

UFO på fjelltur 2012. Fra skiklubbens nettside. UFO på fjelltur 2012. Fra skiklubbens nettside.

500g smør

Da jeg var 14 år, dro jeg på Hovedløp og O-Landsleir i Alta. Det var tøffe, lange treninger, fisk til middag, strenge ledere, harde klasseromsgulv og et relativt kjørlig sommervær. Likevel var uka sommerens høydepunkt. 

Det jeg husker best fra uka, var da vi fikk nyss om en hemmelig event. For 5 kr kunne vi få se en gutt som het Yngve spise 1kg smør på 20 minutter. Ingen av oss hadde noen gang sett noen spise så mye smør, så vi fant raskt frem 5 kr og gikk opp i til et klasserom i 2. etasje. 

I døren sto to gutter, de var sikkert 16 år gamle, altså 2 år eldre enn oss, og dermed litt skumle. De tok imot betalingen, informerte oss også om at vi kunne vedde flere penger om vi ønsket, og vinne om Yngve ikke klarte det. Deretter fikk vi komme inn i klasserommet. Det hele så ut som en sirkusmanesje eller et teater, og rundt veggene satt andre skuelystne, mens i midten satt en liten blond gutt med 1kg smør foran seg. 

Folk strømmet til. Når det var fullt lukket guttene døren og ønsket velkommen. Så begynte det. Yngve skulle spise 1kg smør. Vi satt som sild i tønne, og turte ikke si et ord, mens Yngve svelget skje etter skje med gult meierismør. Kommer han til å klare det? Lurte vi på. Eller vil han bli dårlig? Rekker vi å komme oss ut hvis han spyr? Hvor kommer han til å spy? Er det farlig å spise så mye smør?  Kanskje han dør? Men Yngve bare spiste og spiste.  

Guttene begynte å telle ned. Først 15 min igjen, så 10. Yngve spiste. 5 min igjen! Yngve spiste. Når det var 2 min igjen stoppet Yngve opp. Alle holdt pusten. Han hadde bare noen få skjeer igjen og kunne klare det, men han så blek og kvalm ut. I ca 10 sekunder satt han helt stille, pustet tungt og så på smøret, før han endelig tok tak i skjeen og spiste videre. Folk jublet! De heiet og telte ned sekundene, mens Yngve svelget unna de siste bitene og holdt stolt frem det tomme smørpapiret. Han hadde klart det og vant ære, stormende jubel og 700 kr.  

Jeg vet ikke om Yngve fortsatt løper orientering. Selv har jeg verken sett han før eller siden. Likevel er det minnet om gutten som spiste 1kg smør på 20 minutter som står for meg som fryktlig spennende, nervepirrende og morsomt. Kanskje den beste underholdningen jeg har fått for 5kr?  Om Yngve spiser smør på brødet den dag i dag, tviler jeg derimot på.

(Skrevet av Anna Ulrikke Andersen)

Stine hoveløpet 2004Hoveløpet, 2004. Foto: Stine Marie Norsted Kildebo. Halden skiklubbs arkiv.

Sommer2007 213UFO sommern 2007. Halden skiklubbs arkiv.

Hva er dine minner fra UFO? Del gjerne i feltet under og last opp bilder på vår facebook side. 

Følg med neste uke: En historisk vandring på Høiås

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. Medvirkende: Ingeborg Mork Knutsen, Morten K. Moe, Stine Marie Norsted Kildebo, Martine Andersen. 

 Thonhotel