Vårspretten og Norwegian Spring

Samlingsplass Vårspretten 1995. Fra Gampe og Gå nummer 1, 1996.

I  en myr ... (fortalt av Frits Køhn) 

Det var vårspretten 1964. Konkurransen gikk i Torpedalen med start og mål på Mørk gård. Det var ganske mange startende, og sekretariatet jobbet og sto på. Den gangen var det startkort slik at man fikk et kort da man startet som skulle være med rundt og leveres i mål. Her sto starttid og sluttid, og ut fra disse ble resultater og premielister regnet ut.

Alt gikk som det skulle, og alle fikk sine premier. Men som løpsleder hadde jeg ansvaret for å sende inn fulle resultatlister til kretsen. Jeg fikk med meg alle startkortene hjem, og søndag ettermiddag satte jeg meg ned for å skrive listene. Idet jeg åpnet boksen med startkortene, la jeg straks merke til at det var noe galt. Det hadde vært 1500 startende, men boksen innehold kanskje bare halvparten av kortene. Men jo da, sekretariatet visste hvor resten av kortene befant seg. De hadde nemlig trodd at det kun var premielister som skulle sendes til kretsen, og dermed kvittet seg med resten av kortene. Dem hadde de rett og slett gravd ned i en myr!

Så da visste jeg hvor kortene var, og listene måtte skrives. Da var det bare å dra tilbake på Mørk gård med spade og støvler og finne kortene. Jeg spadde og lette mens jeg tenkte på dugnadsånden i klubben. Noe irritert var jeg nok, men jeg dro jo nokså glad til sinns tilbake for å hente kortene. De bløte startkortene ble funnet og fraktet hjem. Der sto kona Ellen klar for å hjelpe, og hengte opp hvert startkort til tørk! Noen ekstra timer tok jobben, men listene ble skrevet.

Men dugnaden er grunnen til at klubben fortsatt arrangerer store konkurranser og kan være stolt av hytta og marka. Og vi har lært at vi ikke skal grave ned viktige dokumenter i myra! 

(Intervju med Frits Køhn)

Begsømstøvler

”Oversender et par begsømstøvler der  stilles til formandens disp. ved premieutdelingen”

(”Journal for Haldens Skiklub”  3.2.1917. Halden skiklubbs arkiver) 

gog296.2Vårspretten, Gampe og Gå nummer 2, 1996 

Mange år med gode historier (fortalt av Jens Erik Mjølnerød) 

Når man snakker om historier fra våre egne løp, finnes det spesielt et par gode fra Vårstafetten i 1998 på Korset gård i Rokke. Stafetten gikk påsøndagen i terrenget syd for gården, mens lørdagens individuelle løp hadde gått nord for Korset. Siden det også skulle være et løpstilbud for de løperne som ikke skulle løpe stafett, lagde vi noen direkte løyper med individuell start. Disse ble lagt i samme terreng som dagen før fordi vi ikke ønsket å ha løperne inn i stafett-terrenget. Det er ofte mye vann i elver og bekker på vårløpene, og for at løperne skulle komme til siste post på lørdagen, var det lagd en større klopp/bru over en litt hissig bekk i vårflommen. Men på søndagen var kloppen borte og de startende i direkte klassen fikk store problemer med passeringen. Ingen druknet, men jeg husker det kom en del kommentarer.

Nå lurer dere kanskje på hvor kloppen ble av? Den hadde blitt demontert av en effektiv plassjef tidlig på morgenen...

På den tiden var det også en del problemer med det datatekniske og vi hadde "hyret" inn leverandøren av programvaren til EMIT for åvære påden sikre siden. På det individuelle lørdagsløpet gikk alt meget bra, og vi regnet oss som trygge påstafetten også. Leverandøren hadde med seg ei lita bu som alle datamaskinene var installert i og som rommet et par datateknikere. Undertegnede var som løpsleder borte i bua og sjekka hvordan det gikk på morgenen. Forskrekkelsen var stor da jeg observerte at de satt og programmerte dypt inne i kildekoden på systemet mens løpet pågikk. Det gikk som det måtte gå, nemlig med svært dårlig resultatservice. Men vi fikk i hvert fall kåret stafettvinnerne. Husker at de hadde et backupsystem også, nemlig et videokamera som filmet alt over målstreken. Det var følgelig ubrukelig i vår situasjon. Men programmet ble benyttet på Tiomila noen uker senere med bedre hell. Da var det ferdig testet, og den testen var det dessverre vi som fikk unngjelde for.

speakerSpeaker på plass. Foto: Halden Arbeiderblad

Men en av de beste historien jeg kan huske, er fra natt-toget. Jeg tror det var i 1994 og Vårspretten gikk ved Asak. Natt-toget var et natt-løp på fredagen før Vårspretten med fellesstart og med fokus på TIO-trening. I H21 klassen var det vel bortimot 150 deltagere, og alt gikk såre vel under starten. Helt til det gikk 10-15 minutter. Da kom det en skokk løpere tilbake heller mutte. De hadde ikke fått noe løypetrykk på kartet og således små muligheter til å komme rundt da hovedklynga forsvant.

Akkurat der og da er ikke slike hendelser morsomme, men i ettertid må 
man ta det humoristisk og le av det i gode lag.

(Fortalt av Jens Erik Mjølnerød) 
gog296.1Vårspretten, Gampe og Gå nummer 2, 1996.

Trøbbel med teknologien 

Det første året Vårspretten skulle ta i bruk datamskiner ble en interessant affære. Kompetansen var det ikke noe i veien med. Maskinene sto klare i sekretariatet og ventet på de første løperne. Brått forsvant strømmen og et fortvilet team med sakkyndige kastet seg over oppgaven. Etter kort tid kom maskinene på igjen, og slik fortsatte det. På, av, på, av. Etter å ha forsøkt alle høyteknologiske løsninger, var det noen som foreslo å sjekke om strømkablen var i orden. Fra maskinene fulgte de kabelen ut fra baksiden av teltet, og etter et par meter fant de problemet. Der satt en glad og fornøyd funksjonær og vippet frem og tilbake på klappstolen rett over ledningen.

(Hørt på Vårspretten)

Kaldt vær

Vårspretten 20.04.1969 skulle vært arrangert i Aremark, og alt var klart en uke før, bortsett fra snøsmeltinga. Bård Andersen var muligens løypelegger for løpet som skulle arrangeres i Aremark. Etter befaring i all snøen 12.04. ble det bestemt å  flytte arrangementet til Tjerviken med løpsområde mellom Høiås og Torpedal. Allerede samme natt satte Per Puck jr., Øyvind Torp og Larry Ernstzen i gang med å lage løyper på kart i et terreng vi var rimelig godt kjent. I løpet av en meget kald og våt uke fikk vi ut alle poster med oppslag og flagg. Per og Øyvind var innom skolen på formiddagene denne uka og i skogen resten av dagen. Larry hadde også lange og kalde dager i skogen. En dag i sludd og vind måtte han tenne opp bål for ikke å fryse i hjel.

(Fortalt av Øyvind Torp)

Norwegian Spring 

Etter mange år med Vårspretten, skiftet arrangmentet navn til Norwegian Spring. Og norsk vår ble det ofte! Et av de første årene det ble arrangert Pre-O i denne sammenheng var det en særdeles kaldt i april. Orienteringsløpet forøvring ble avlyst, men Pre-o kunne derimot kjøre som planlagt. Forholdene var likevel tøffe, og mannskapet måtte ut med ishakke for å feste postskjermene i is og snø i Fredriksten festning! 

(Fortalt av Martin Jullum)
 

Oversikt over Halden Skiklubbs arrangerte o-løp (Vårspretten og Norwegian Spring selvsagt inkludert)

HSK Arrangement.xls-1

HSK Arrangement.xls-2

HSK Arrangement.xls-3

HSK Arrangement.xls-5

Har du en god historie fra arrangement, dugnad, Vårspretten eller Norwegian Spring? Kjenner du igjen noen fjes på bildene? Kommenter gjerne i feltet under eller på vår facebook side. 

Følg med neste uke både onsdag, torsdag, fredag og lørdag: Tio-mila spesial i fire episoder. 

 

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. Medvirkende: Frits Køhn, Einar Haugen, Øyvind Torp, Martin Jullum, 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

nce