Lørdagspraten

KM-11_venninnerI dag er det lørdag og helgen er i sin fulle blomst. Og med det, tid for orienteringsløp. I Østfold er vi så heldig at det er driftige arrangører som legger til rette slik at vi han delta på konkurranser i vårt nærområde mange helger i året. I dag er det Varteig IL som står for KM mellomdistanse, og på påmeldingslista står det 255 påmeldte, herunder 40 deltagere fra Storbritannia.
Det er et antall som sunket sakte og rolig de senere årene og milevis fra de gylne 70- og 80 årene med 600-800 på lokale krets løp i Østfold. De mengdene vil vi trolig aldri få tilbake eller..?

Ser vi nærmere på dagens påmeldte er 35% av Halden SKs deltagere 16 år eller yngre. Vi har 24 løpere med i ungdomsklassene i dag. Og det spirer og gror på Høiåstunet hver en torsdagskveld. Så det lover godt for fremtiden. Ser vi på klubbsammensetningene i Østfold førøvrig, ser vi at Halden er godt forspent med hele 4 klubber som sokner til o-sporten. Idd Sportsklubb og Tistedalen Friluftslag med kun en deltager med hver i dag og Gimle IF har 4. Dog har alle klubbene et større miljø som står bak med tanke på arrangement og klubbdrift til daglig. Men de har alle vært meget større fra tidligere. Sarpsborg med både SOL, Varteig og Trøsken har også et bredt klubbmiljø som hører til byen. Mens Moss og Fredrikstad kun har en klubb i byen som har orientering på kartet. Indre Østfold og Skaukameratene dekker nord-østre del av Østfold.
De fleste klubber bærer nok preg av at tidene har vært lysere og gresset grønnere før med tanke på antall aktive innom o-sporten. Innledningsvis stilte jeg spørsmålet om det er mulig å få tilbake flere aktive tilsvarende 80-tallet. Og skal jeg driste meg til å svare på spørsmålet selv, så tror jeg det er en god mulighet å nærme oss en del.
Unger på 70-tallet og i dag har på flere måter forskjellig oppvekst. Men først og fremst mindre naturlig bevegelse i dag, og mer tilbud på fronter som ikke inneholder fysisk utfoldelse. PC-spill, Internett, Games, Glamour, Reality-serier, Såpe-serier o.s.v. En kollega på jobben som har et barn på 1 år, og nesten aldri drevet idrett selv, påstod at morgendagens ungdom kom til å bedrive virtuell idrett. Det vil si man går inn i databoble og «liksom» sporter ved hjelp av teknologi og animasjoner. At teknologien kommer til å gjøre det mulig er det ingen tvil om, men at det frembringer noen endorfiner er jeg tvilende til.
KM-12_Debutant_Jon_brevigSå litt tilbake til mulighetene i fremtiden, kan f.eks Halden SK doble antall deltagere på vanlige kretsløp i Østfold? 120 deltagere fra vår klubb på løp er absolutt ingen umulighet med den bredden vi har både på ungdom med foreldre, elite og ikke minst avtroppende elite. Og derfor var det meget morsomt å oppleve av Jon Brevig deltok på sitt første o-løp forrige søndag, i en alder av 72 år. Jon var med som sjåfør for sine barnebarn og løp N-Åpen. Han brukte god tid, men kom igjennom. Og jeg vil neste lørdag skrive litt om tanker om hvordan vi kan øke antall o-løpere på løp. Og det var veldig kjipt å ikke  kunne stille til start selv i dag, men en vond legg er det ikke å gjøre noe med.

Har også lyst til å legge ved linker til intervju med ny president i IOF, Brian Porteous som også omhandler spørsmål med tanke på videre rekruttering til o-idretten.
Brian Porteous, orientering.no
PS.: Alle meningsytringer er personlige fra artikkelforfatterens side og representerer ikke noe offisielt syn fra HSK's side.