VM status så langt

vm10-01Vi har hatt 2 svært fine dager i Trondheim så langt. Først en svært spennende sprint finale hvor Emil som sist startende, var helt i tet og kjempet om medaljer. Denne gang ble det stang ut i så måte, men uten at verken vi eller Emil bør deppe av den grunn. Konkurransen er sylskarp og både klubben og Emil har flere muligheter i dette mesterskapet.

Øystein Kvaal Østerbø føler jeg imidlertid en del med og jeg hadde unnet ham en medalje på søndag. 0,8 sekunder er lite, men dog nok til å skille 3. og 4.plassen. Men Øystein som har vært norges beste sprinter i en del sesonger, vil kunne få flere muligheter i årene fremover. Men for hjemmepublikum og arrangørstaben ville det betydd litt ekstra med denne medaljen. Og når Elise Egseth fulgte fint opp med en 5.plass, betyr dette at Trøndelag p.t. er norges sprint-region nr 1.

Sveits, Sverige, Frankrike og Norge regjerer foreløpig på medaljesiden, Det er ingen overraskelse og sveitserne fortsetter der de slapp. Ingen tvil om at norsk orientering bør kikke litt til alpelandet med hensyn på talentutvikling på øverste nivå, Når det er sagt så tror jeg at i resten av mesterskapet vil de få store utfordringer med å få flere gull. Nå er det nordisk terreng og ikke minst trøndersk som gjelder. Og min ryggmargsfølelse sier at medaljefordelingen vil bli helt annerledes på de resterende distansene. Dersom sveitserne fortsetter sin dominans videre, har vi faktisk en stor utfordring i årene som kommer og ikke minst med mesterskap i mer sydligere områder igjen. Bredden i Sveits kan ikke måle seg med Sverige, Finland og Norge. Allikevel dukker det ene stortalentet opp etter det andre.

På torsdag er det finale lang og kvalifiseringen går i ettermiddag. Jeg blir overrasket om ikke alle svensker, finner og nordmenn går videre her. Tendensen fra mellom-kvalifiseringen tyder på dette. Som leder for en internasjonal o-klubb håper vi selvsagt ikke bare på norske medaljer, men like mye på alle våre løpere fra alle de andre nasjonene. Og jeg vil ikke spekulere åpenlyst over medaljesjanser for den enkelte og rangere blant klubbens løpere. Til det er o-sporten alt for åpen og uforutsigbar. Men jeg må innrømme at på torsdag tror jeg at en HSK-løper eller flere får pallplass. Og blir det edleste valør, må sykkelutstyret klargjøres med tanke på langtur hjem. Var en tur innom G-sport i går og kjøpte reserveslanger og lykt(!). Det kan bli lange dager på sykkelsetet hjem til Halden og ryggen er fortsatt litt kronglete.

Vi er en gjeng på ca 60 fra klubben og løper familier (Wingstedt/Wendler) som har base på Singsaker Sommerhotell. Her er det svært idyllisk og med gangavstand til sentrale deler av Trondheim, ligger vi i smørøyet. I dag er det på nytt publikumsløp og ikke minst lang-kvalifisering som står på programmet. Og vi må IKKE glemme hovedløpet som går midt oppe i det hele. Det er i det hele tatt imponerende hvor stort aktivitets- og arrangementsnivå som finner sted i disse VM dagene og vi må gi trønderne all ære av dette. Mange yngre løpere og funksjonærer har tunge oppgaver og dette vokser de på videre. Med tanke på videreutvikling av o-idretten er det viktig at de yngre slipper til og her scorer arrangørene stort.

Og gårsdagens besøk på resturant Egon i Tyholt tårnet var en flott opplevelse. Se bilde med flott utsikt.

Ha en fortreffelig dag og lykke til våre løpere.

vm10-02