WOC, Reisebrev no 2 - Sprint

fotogrande1 ve

En svært urban sprint finale i dag

Kl 09.01 går startskuddet for kvalifiseringen til sprint-VM finalen i dag. Arenaen for kvallik er på Burano, en liten øy rett ved siden av Venezia sentrum, mens finalen skal gå i Venezia sentrum. Det geniale med å ha det på et slikt sted, er blant annet at det finnes jo ikke biltrafikk.

Når vi ser på startlisten med 120 herrer og 95 damer, ser vi at det er mange nasjoner som stiller med løpere. O-sporten har blitt svært internasjonal etter hvert og det blir spennende å se hvordan et mesterskap i en turistmetropol som Venezia vil slå an. Med 54 påmeldte land er o-sporten relativ global og med land som Argentina, Azerbaijan, Columbia, Uruguay, Ecuador ser vi at o-sporten brer om seg.

Med en vinnertid på 15 minutter, kart i målestokk 1:4000 og løyper på henholdsvis 4.40 km og 4.05 km, blir dette en intens og fartsfylt dag i Venezia.

Undertegnede bor på Cavalino, kun en liten båttur fra Venezia sentrum og ser fram til å pakke ryggsekken med kamera og Ipad’en. Det er trådløst WiFi tilgjengelig for publikum og underholdningsmessig er jeg spent foran dagen.

Hvem vinner i dag og hvordan går det for «våre» løpere? Det har jeg rett og slett ikke lyst å spekulere i, men et par løpere jeg unner medaljer er henholdsvis Øystein Kvaal Østerbø og Jesper Lysell. Begge har vært med å prege sprint orientering i mange år og hadde vært moro om begge eller en av de lykkes.

Av våre i dag vil jeg kanskje tro at Søren Bobach har noen av de beste mulighetene og jeg blir ikke overrasket om Søren tar en top-6 i dag. Noe som hadde vært veldig morsomt for vår danske stjerne. Foto til høyre fra EM i Falun for 2 år siden.em-soren

Ellers så skal jo både Bojan Blumenstein og Sabine Rothaug (Tyskland) debutere i VM sammenheng i dag og blir morsomt å se om de får ut hele sitt potensiale.  Begge er løpere som har utviklet seg mye det siste året og det er morsomt å se at trening og fokus gir resultater. Det hadde vært gøy om store land som f.eks Tyskland kunne få fram noen stjerner og dermed kanskje økt oppmerksomhet.

Ellers er det også nå flott å se at en løper som Gaute Hallan Steiwer har klart å komme tilbake etter noen år med skader. Gaute har tatt tiden til hjelp og har absolutt potensiale til å ta ytterligere steg.

På norges lag i dameklassen gjør også Emma Johansson sin debut i dag. Emma er en løper vi har fulgt med siden hun som svært talentfull jenteløper herjet på toppen av listene, både lokalt i Østfold og i de større sammenheng. Høy fart og godt humør har vært Emmas melodi og morsomt at Emma nå har kommet tilbake. At Gøril Rønning Sund også har tatt steget etter en meget sterk vårsesong, kan være pga av en meget snøfattig vinter i Trøndelag og at man rett og slett har fått trent mer løping og orientering i grunntreningsperioden. Har registrert på vårløpene at det har vært mange gode trønderprestasjoner i mange klasser.

At Iliana Ilieva også har kommet sterkt tilbake etter fødsel i fjor, er også meget morsomt og skal vi håpe på en finaleplass og årets løp i finalen Iliana?

Når det gjelder globalitet, må vi også nevne at HSK har fått en nyinnmeldt løper i løpet av forsommeren, nemlig Lizzie Ingham fra New Zealand. Lizzie som besøkte Halden tidligere i år, fant seg godt til rette i klubben og løp for oss i Jukola tidligere i sommer. Planen er vel å komme til Halden på slutten av året og bo i Halden fremover.

Vi vil heller ikke glemme Celine Dodin og Lea Vercelotti, våre franske løpere som også begge stiller på dagens sprint med en finaleplass i sikte som et godt mål.

Og vi sender en liten hilsen til våre russiske venner Galina og Micheal hvor Galina i dag starter sist i kvallik. Galina er absolutt en av dem som kan ta medalje i dag og vi regner med at hun er meget godt forberedt.

Så da er det tid for en god frokost og pusle over fjorden, inn til verdensmetropolen i godværet.