Lysløypa

Åpningen av lysløypa var en stor hendelse for Halden skiklubb og byen forøvrig. Her trekker Frits Køhn og Halstein Varting de siste ledningene. Utklipp i Halden skiklubbs arkiver, Høiås.

Det var stor stas da lysløypa til Høiås skulle åpnes i 1968. Endelig kom forbindelsen mellom Høiåshytta og tettbebyggelsen, og dermed var dette en stor hendelse for store deler av Haldens befolkning. Nå kunne man gå på ski i mørket, og det var selvfølgelig spennende!

Liv Caspersen, som på den tida bare var en jentunge, var blant de som ofte gikk på ski i Høiåsmarka og husker åpningen av løypa godt.  Familien hadde ikke bil og vanligvis reiste de med buss opp til Hjortsberg og gikk videre derfra om de skulle på ski, men til denne speielle annledningen ble løsningen å pakke både folk og ski inn i en taxi fra Busterud! Dette var stas. 

 

Liv husker at de brukte lang tid i marka, før de endelig nådde hytta. Der fikk de servering før de tok fatt på turen ned igjen. Dette var før mobiltelefonens tid, så det var ikke snakk om å få tak i en ny taxi hjem igjen, og dermed måtte de gå hele veien. Da de endelig kom hjem, etter mange timer, var faren hennes i ferd med å sende ut en etterlysning!

 

Det er nok flere pårørende som har ventet på ivrige skiløpere eller friluftsentusiaster som har glemt klokka eller peilet feil kurs, og dermed fort brukt lenger tid enn forventet! Men historien til Liv vitner om hvor spennende åpningen av lysløpa var for hele byen. 

 

(Intervju med Liv Caspersen) 

Photo 31.07.14 14 40 14Forsiden til Smaalenenes Amtstidende, 11.januar 1968.

Lysløype i Halden 

"Det var helt som det skulle være at Halden Skiklubb ble den første foreningen i distriktet som kom i gang med opparbeiding av en lysløype. Her skulle folk kunne ferdes også etter mørkets frambrudd, en helt avgjørende forutsetning for alle skiløpere. 

Etter flere års planlegging og påfølgende dugnadsarbeid var endelig den store dagen kommet: 10. januar 1968 strømmet folk i hundrevis oppover forbi Gimle i retning Fjell. Den nye lysløypa skulle åpnes, og det med fakkeltog og festligheter på Høiås. Og festlig ble det, med over 2000 mennesker ute i skogen denne kvelden! Kaldt og fint vintervær og gnistrende føre sørget for den perfekte rammen." 

 

(Fra 100 år for idrett og friluftsliv av Roger Prang, 1991)

 

bildelysløpyaLysløypa i flittig bruk. Foto: Halden Arbeiderblad.

Husker du åpningen av lysløypa? Eller har du et hyggelig minne fra marka? Del gjerne med oss her eller last opp dine bilder på vår facebook side

Følg med neste uke: Fakkeltog ved fullmåne

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. Medvirkende Liv Caspersen, Roger Prang og Martine Andersen. 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 Jensen Scheele logo gronn