Hva var Gampe og Gå?

Gampe og Gå nummer 5, 1981.

Det var en gang ei klubbavis

et nostalgisk tilbakeblikk på oppfordring  (av Ulf Rogstad)    

«GAMPE og GÅ», het  klubbavisa  som  undertegnede, pluss  noen andre ildsjeler, startet opp i  «Halden Skiklubb  og  Turistforening» -som det het den gangen-  tidlig på  70-tallet, antagelig i 1973. Og avisa holdt det gående  mer eller mindre i tjuefem år, helt til den  gikk inn på slutten av 90-tallet - for  nærmere en generasjon siden (!).  Begrepet  « Gampe og Gå»  sier nok ikke  dagens HSK-ungdom noe som helst  -heller ikke mange under de  50 - men avisa er dog en del, riktignok en LITEN del av klubbens lange historie. 

Først noen facts om startfasen av det den gang så kjente organ:

Opplag:  Ca. 80 abonnementer i snitt

Distribusjon:  Utdeling på  Høiås-torsdagene.

Antall utgaver pr. år: 5-6

Abonnementspris: 20 kr pr. år

Navnet på avisa var noe spesielt, det må sies, og svært ulikt andre klubbaviser på den tida; den kunne hett det noe mindre pretensiøse og mindre spennende navnet «Høiåsposten –organ for Halden Skiklubb og Turistforening». Men det var enstemmighet i en ung og kreativt fremstormende redaksjon om å kalle klubbavisa «GAMPE og GÅ». Navnet var, må vi innrømme, en variant av den tids offisielle organ for Norges Cykleforbund, «Trampe og Trå», men skulle til gjengjeld med sterk symbolikk synliggjøre at avisa favnet om ALLE klubbens medlemmer! 

Spesifikt var redaksjonens mål å speile mest mulig av den alltid STORE aktiviteten i HSK, både sportslig og administrativt, og rundt anleggene på Høiåsen. Og det skulle være saklighet i stilen som grunnprinsipp, og  mye humør og litt usaklighet når dèt passet seg!

Å klare å skaffe stoff nok til til så mye som 6 nummer i året, med gjennomsnittlig sidetall på 40-50 sider, samt å speile all aktiviteten i HSK, var en STOR oppgave, og redaksjonen skjønte fort at her måtte det FASTE SPALTER til! 

gog382forside

De vikigste var:

  • FORMANNENS HJØRNE
  • O-FORMANNENS HJØRNE 
  • SKIFORMANNENS hjørne (Det het ikke LEDER så tidlig i forrige århundre) Disse skiftende lederne var fantastiske til å følge opp, og sluntret ikke unna et eneste nummer, i alle årgangene(!) - veldig viktige støttespillere, som gav avisa tyngde!

  • «LØP JEG HUSKER». Dette var en spalte der førstemann ut skildret sine beste/verste/rareste minner fra ski-  eller o-løypa , og utfordret nestemann, som naturligvis ikke kunne si nei til å bidra i neste nummer.

  • REFERATER fra diverse konkurranser rundt om på landjorda, alt fra rapport fra VM i orientering v/ en verdensmester (!), til galloppløp i Spjelkavik,  oftest i humormodus – og med glimt i øyet! Og det er vel unødvendig å legge til at innlegg/rapporter var jevnt fordelt mellom kjønnene.

  • REDAKSJONELT, der fungerende redaktør oppsummerte verdenssituasjonen, alternativt stoda i klubben siden sist, og kom med noen kritiske kommentarer når dèt var nødvendig.

  • KRYSSORD. Alltid et kryssord, av varierende vanskelighetsgrad, laget av forskjellige HSK- medlemmer. Premie: Alltid en pose twist.

  • «TANKER I TIDEN». En spalte der  forskjellige høiåstravere, som ennå ikke hadde tenkt alle de tankene de hadde tenkt å tenke, filosoferte litt over livet eller kanskje verdenssituasjonen – eller, i litt mindre målestokk - hvorfor vi ikke vant o-cupen det året.

  • KULTUREN, var godt ivaretatt i klubborganet. Her var det  dikt, her var det glimrende poetiske naturskildringer, og her var det limerick- konkurranser med høyt nivå på  bidragene (en skarve pose twist til vinnerne.)

    Her er ett av limerick-vinnerbidragene, hvor forfatteren tydeligvis sender et lite rytmisk spark til klubbens seniorløpere og deres fallende nivå:

    «Det er menn uti seniorskokken

    som burde forstå at klokken

    har slått den tid

    da de burde forbli

    bedre kjent med gubbeflokken!»  

    (Gampe og Gå nr. 4 -1982)  

  • «TRENING» . Det var mye fag stoff i  Gampe og Gå, ikke minst om trening. Vi hadde mange ressurspersoner også på dette feltet i klubben, og i tillegg benyttet vi oss av løpere på høyt nivå (verdensmestre !) utenfor klubben, bl.a. Øyvin Thon (fast leser av Gampe og Gå!)

  • Endelig må nevnes  blant de faste spaltene den  populære KJENDIS-TOPPEN, (etter mønster av  osloavisen  Dagbladet’s nasjonale kjendistopp), med mer eller mindre humørfylte kommentarer om HSK-medlemmers gjøren og laden- ufrivillig som frivillig- i hverdag og fest, rangert fra 1 til 10 ! Populær var den som sagt, kanskje særlig blant de som ikke var på lista!

n01 1982 

Sist, men ikke minst, må nevnes alle de glimrende tegnerne redaksjonen fikk knyttet til seg, som virkelig var med på å løfte nivået på avisa! O-forbundets organ «NOF-posten», stoff som faktisk ved et par tilfeller også ble sitert i «SKOGSSPORT», det svenske orienteringsforbundets  ofisielle organ! Litt stolte var redaksjonen da; og i all beskjedenhet må nevnes at redaksjonen, ved en av mange feiringer på Høiås (var det seier i klubbens store satsingprosjekt, O-CUPEN ?) ble overrakt KULTURPRISEN i glass og ramme, av damegruppa i HSK! 

liv tafjord 1 1991

TRYKKINGEN, eller skal vi si «mangfoldiggjøringen», av Gampe og Gå var et kapittel for seg, med stadig nye variasjoner i pakt med utviklingen. Til å begynne med gikk det i spritluktende blass-blå stensiler, som kom ut av spritmaskinen etter «sveiveprinsippet», og som fikk stemningen til å stige suksessivt for hver runde i «legge-i-bunker»- et økende antall fastsittende stifter i negler og fingre. Noe primitivt, altså, men INNHOLDET var temmelig lesbart! Etter hvert kom fremskrittet, og avisa gikk i en kort periode over i sverte-stensil, med mye sverte og svarte hender. Så kom endelig kopimaskinen til verden, og Gampe og Gå ble hevet til et absolutt godkjent estetisk nivå!

no 3 1993

Neste stadium teknisk sett, var «offset»-utgaven; i en kort periode i midten av 90-årene mener man å huske, og formatet ble kjørt ned i A5 størrelse. Og stiftemaskinene ble en saga blott...

Og så kom data-alderen for fullt, med avisas siste hamskifte i 1996. Gampe og Gå ble nå distribuert til samtlige husstander i Halden Skiklubb, med et opplag på 800 (!), og 4 nummer i året. En vakker trykksak var avisa nå; høy kvalitet på tekst og bilder, med omtrent de samme faste spaltene som ved starten i 1973 – med STIFTER, også som i 73!

no 3 1996

EPILOG:

Klubbavisenes storhetstid er forbi.. ;bare et fåtall er igjen i sin opprinnelige form. I dag er det klubbenes «nettaviser»/hjemmesider som har overtatt. En fin utvikling er det, der man bare er et par tastetrykk unna å få vite det meste om om klubbens aktiviteter på nettet, samt flotte action- svart/hvitt-bilder. Gampe og Gå er utkonkurrert etter alle kunstens regler, tilsynelatende!

Så sitter man da der, nesten èn generasjon senere, i nostalgiens klare flomlys, og blar gjennom gamle årganger av avisa (for første gang på femten år!) - lett humrende –og kan ikke unngå å bli imponert over kvaliteten på det som skiftende redaksjoner og Gampe og Gå’s mange skrivende støttespillere har produsert gjennom disse årene (selv undertegnedes inhabilitet tatt i betraktning)!

Klubbavisa utkom i en relativt sett kort periode av Halden SK’s 125-årige historie. Men det skjedde mye, og Gampe og Gå speilet det meste –med glimt i øyet! Gampe og Gå var ingen knusktørr «A4»-avis. Teknisk noe uferdig – men den hadde EGENART, og den hadde det udefinerbare- «SJEL» ! 

Undertegnede er glad for å ha fått være med på denne reisen; det var et eventyr!

Det var en gang... ei klubbavis...

(skrevet av Ulf Rogstad) 

Videre følger noen av Ulfs favoritter fra de 25årene med Gampe og Gå: 

Oktober 1981:

Oktober 1981

Nummer 4 1983: 

4 83

 

4 83 2

 

Nummer 2 1984:

no 2 1984 3 

no 2 1984 1

no 2 1984

Nummer 2 1991

no 2 91 BILDE

Nummer 3 1991:

91 no 3

91 no 3 2

no 3 91 3

91 no 3 4

91 bo 3 5

 

91 no 3 6 

Nummer 1 1993:

no 1 93 2

Nummer 1 1996:

 

 

no 1 96 KUTTE

1 96

Nummer 1 1999:

1 99 KUTTE

 

Vi vil gjerne høre om dine minner fra Gampe og Gå. Del i kommentarfeltet under eller på vår facebook side. 

Interessert i skiklubbens klubbaviser? Les også om Tidens Ekko, Halden Skiklubbs første klubbavis. 

Følg med neste uke: Er du klar for orienteringssessongen? 

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. Skrevet av Ulf Rogstad. Takk til alle bidragsytere til Gampe og Gå gjennom årene! 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  

interoptik   


Info om jubileumskalenderen

  • Halden skiklubbs jubileumskalender

    Her kommer ukentlige publiseringer om Halden skiklubbs historie, 1891 - 2016. Vi teller ned til 125års jubileum gjennom hele 2015! Følg med alt på julaften: En reise i skiklubbens historie Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler...

  • En reise i Halden skiklubbs historie

    Hva tenker du på når du leser Halden skiklubb? Tenker du på Høiås? Marka? Lysløypa? Eller får du kanskje assosiasjoner til toppidrett, verdensmestere og stafettseire? Gode venner, sosialt fellesskap og dugnad? Har du selv vært aktiv i klubben?...