Velkommen til sidene for Natt NM 2010!

logonattnm140.jpglogonattnm140.jpgHalden Skiklubb har fått æren av å arrangere det tradisjonsrike Norske Mesterskapet i Natt orienterining i 2010. Datoen for arrangementet er 16 april, og samlingsplass er lagt til Prestebakke skole og idrettsanlegg. Prestebakke er et lite tettsted ca 20 km sørøst for Halden. Prestebakke har egen kirke, skole og idrettsanlegg. Rv 101 og jernbanen passerer gjennom Prestebakke før de fortsetter videre sørover inn i Sverige.

Prestebakke har en lang historie hvor kamper mellom nordmenn og svensker er en sentral ingrediens. Mest kjent er slaget mellom norske og svenske soldater på kirkebakken ved prestebakke kirke i 1808, som var det blodigste slaget i Norge under Napoleonskrigene.

Derfor inviteres også utenlandske løpere til å delta i arrangementet. Her vil norske og utenlandske løpere få målt krefter i riktig terreng, før 10 mila 2010 skal avgjøres i Finspång 2 uker etter.

Løpsområdet er tidligere kartlagt av det lokale idrettslaget Paulsbo IL som nå er en del av Idd Sportsklubb. Kartet Prestebakkefjella ble utgitt siste gang i 1993, og er ikke blitt brukt til konkurranser de siste 15 årene. Kartet blir i løpet av høsten/vinteren 2009/2010 synfart og revidert til arrangementet. 

Terrenget er grovt sett delt i to ulike deler. Nærmest samlingsplass er det en god del stier, lysløype og veier. Skogen består for det meste av granskog i ulik alder. Det drives aktivt skogbruk i området, det resulterer i en del hogstflater og tynningsområder med en god del kvist på bakken som begrenser løpbarheten noe. Men det finnes også områder med flott gammel granskog med lettløpt mosebunn. Denne delen av terrenget er relativt lite kupert. 

Lenger unna samlingsplass er terrenget mer kupert. Når man kommer opp på høydepartiene forandrer terrenget karakter, og det er for det meste relativ glissen furuskog. Her er terrenget for det meste lettløpt og innbyr til stor fart. Det finnes en del myrer i området, men på våren før grasset begynner å gro er myrene stort sett ganske fine å løpe i. Det drives også noe skogsdrift i denne delen av terrenget, så det finnes noen områder med yngre og tettere furu- og løvskog. 

Natt NM arrangeres også  i 2010 med fellesstart. Dette gir ekstra utfordringer til løypelegger for å lage utslagsgivende og spennende løyper. Løperne vil bli utfordret med både veivalgsstrekk og teknisk krevende orientering. Offensiv løping og egne initiativ skal lønne seg. Det blir selvfølgelig gafling i alle klasser.