Høiåsmarka

- en naturopplevelse!

Generelt

Marka domineres av glissen furuskog. Det gir god oversikt og er på den måten et fint turterreng. Terrenget er stort sett småkupert med Høiåsplatået og Thorby- høgda som de mest dominerende partier. Bronsealderrøyser og oldtidsveien forteller om ferdsel langt tilbake i tiden. Vegetasjonen er sparsom i dette grunn- fjellområdet, men det er gode forekomster av tyttebær. Blåbær og molte finnes også. Klokkesøte - den vakre blomsten som er sjelden i Norge, kan du finne i Høiåsmarka. Den er dessuten Haldens kommuneblomst.

hoias.jpgDet naturlige målet for turer i Høiåsmarka er Høiåshytta. Der er det servering på torsdager (17-20) og søndager (10-15) i tiden september til påske. Hytta ble åpnet for publikum 4.jan.1903. Den eies av Halden Skiklubb som ble stiftet 12.jan.1891. Hytta ligger høyt og fritt til (236 moh), med  utsikt til Ferder, Linnekleppen og Bäckefors bl.a.

Turkart over Høiåsmarka som ble utgitt i 2005, anbefales. Det er å få kjøpt på Høiås, Venås og hos Køhn Libris, Halden og Borg Libris, Sarpsborg. Av kartet fremkommer en rekke turmuligheter. Den meste brukte løypa er uten tvil lys-løypa med utgangspunkt fra Stenrød eller Asakveien/Høiåsveien. Lysløypa har blitt utvidet flere ganger, men den første delen ble anlagt i 1968 med start ved Holmenkrysset via Ekelimoen til Høiås. Det var den første lysløype i Halden-distriktet.

Klikk for utskriftsvennlig pdf


Av de mange muligheter til turer i Høiåsmarka vil vi anbefale følgende:
Rahaugen-løypa Kart og beskrivelse Utskriftsvennlig pdf
Bjørbekkmoen-løypa Kart og beskrivelse Utskriftsvennlig pdf
Mørk-løypa Kart og beskrivelse Utskriftsvennlig pdf
Fritse-løypa Kart og beskrivelse Utskriftsvennlig pdf
Blå-løypa Kart og beskrivelse Utskriftsvennlig pdf
Kjølen-løypa Kart og beskrivelse Utskriftsvennlig pdf

Se forøvig her for turkart over Østfold.


En Høiåstur gir styrke til 5-6 dagers yrke

VIS NATURVETT!     HUSK SKOGBRANNFAREN!     GOD TUR!

Støtt gjerne vårt arbeide med å Bli medlem!