Noen NOM betraktninger

3. plass til Anne Margrethe i dag3. plass til Anne Margrethe i dagFørste dag av nordisk er unnagjort med dagens langdistanse. Og vil først og fremst gratulere Anne Margrethe Hausken med dagens bronsjemedalje. For de mange av løperne er vel dette mesterskapet en del av veien mot større mål, som VM i Ungarn senere i år. Men allikevel er det en god pekepinn på hvordan man står akkurat nå. Det finske terrenget i Salo er svært teknisk, så jeg føler vel at "den beste o-teknikeren" har alle forutsetninger for å lykkes her. Derfor er det betryggende at vi har våre løpere med i teten på dette tidspunkt.

For norsk orientering er Olavs Lundanes 6.plass og Anne Margrethes 3.plass bra resultater som viser at vi er med i den ypperste toppen. At Håvard Lucasen også følger fint opp i herreklassen er meget hyggelig. Og siden undertegnede som ungdomsleder i HSK for noen år tilbake, var med å etablere et samarbeid med Kongsberg, synes jeg det er veldig hyggelig å gratulere Kongsberg O-lag med Heidi Bagstevolds resultat i dag. Det synes jeg med norske øyne er det morsomste og (kanskje) mest overraskende i dag. Heidi som i mange år har vært blant de beste i sin årsklasse i Norge, har stått løpet videre og fremstår som en kandidat til 3.beste norske løper. Normalt er Marianne Andersen i tillegg til Anne Margrethe noen hakk bedre, men forskjellen var liten i dag fram til de helt beste. Vi trenger løpere som Heidi som kommer fram fra de yngre og kan "leke" med de etablerte. Og det er veldig hyggelig at det er nettopp Kongsberg som Heidi representerer. Kongsberg O-lag er utvilsomt det siste tiårets beste rekruttklubb i Norge, takket være iherdig jobbing fra spesielt Tine Fjogstad og Jan Vidar Nilsen. Selv har jeg vært nært innpå klubben og familien Fjogstad Nilsen ved noen anledninger, og har sett hvor mye det koster i både tid og energi. Så akkurat nå utbringer jeg en salutt (og skål) for Tine & Co.

Søren Bobach, outsider på stafetten i morgenSøren Bobach, outsider på stafetten i morgenI juniorklassene var Sveriges dominans påfallende. Jeg hadde forventet at Finland med sin relativt store bredde, skulle vært lenger framme på hjemmebane. Men Sverige befester sin stilling som ledende på juniorsiden, noe de også viste på hjemmebane i jr. VM i fjor. Danmark har søsknene Bobach, mens vi nordmenn denne gangen stiller i 2.rekke. Jeg hadde vel trodd at vi i gutteklassen skulle vært noe høyere opp på listene og regner med at det blir revansje senere i mesterskapet for deres del. Det blir for vår klubb spennende å se hvorvidt både Søren Bobach og Morten Jarvis Westergård kan melde seg på i tetkampen. Søren leverte et bra løp i dag og viser at han er med i den ytterste toppen. På jentesiden er jeg mer usikker på om vi (Norge) har så mye å stille opp med når det drar seg til.

At Minna Kauppi og Merja Rantanen fortsetter som i fjor og spesielt på hjemmebane er ingen overraskelse. Derimot Simone Nigglis mer beskjedne resultat er overraskende. Det er noe som tyder på at årets VM i dameklassen senere i år blir meget åpent og at Norge (og Halden SK) har en sterk kandidat til toppen på pallen. Anne Margrethe virker svært stabil i toppen. Og vi er spente på Kajsa Nilssons definitive come-back i verdenseliten. Med eliteserie-seier og TIO-seier har sesongen startet svært lovende for Kajsa, selv om det blir tøft å ta en pall-plass på mellom. Jeg drømmer om flere HSK medaljer på årets VM. At Sveits tar dobbelt i herreklassen er ikke overraskende og Hubmann / Mertz / Rollier er definitivt verdens sterkeste herrelag.
Anders er klar på 3.etappe i morgenAnders er klar på 3.etappe i morgenAnders Nordberg stod over dagens langdistanse, noe som kan bli en styrke utover i årets NOM. Med stafett i morgen kan det allerede blir norske medaljer og med gode HSK innslag. Som ventet er det Carl, Olav og Anders på Norge 1. Dette laget tror jeg får medalje i morgen. Emil Wingstedt er i fysisk godt slag og jeg ble vel ikke overrasket av at han stiller på 2.etappe på Sverige 1. Mattias Karlsson debuterer i NOM på morgendagens stafett på etappe 1 på Sveriges 2.lag. Og jeg tror Sverige 2 veksler foran Sverige 1 i morgen etter en etappe. (Vis hvor du kommer fra nå Mattias!). I tillegg til Sverige og Norge blir den tredje medaljen en kamp mellom Finland og Sveits i herreklassen.

I dameklassen blir det nordisk fight mellom Norge, Sverige og Finland hvor Finland må finne seg i å være en knepen favoritt. I junior vinner Sverige jenteklassen, mens Norge vinner gutteklassen (jeg får vel bra odds på den!). Ingen slår Ulf Forseth Indgaard på morgendagens 2.etappe og Torgeir Nørbech holder hodet kaldt på slutten. Men er Danmark og Søren Bobach i nærheten på slutten, blir det dansk medalje også. For Norge 3 løper Morten Jarvis W siste etappe, selv om undertegnede gjerne hadde sett ham på etappe 1 istedet.

Torben Wendler representerer Tyskland og har vist fremskritt denne sesongen. Det blir spennende å se om mesterskapet her i Finland blir en videre fremgang for Torben.
Og til sist ønsker jeg Vendula Klechova lykke til i stafetten og regner med et nytt topp stafettløp fra vår ferske TIO-vinner.