Bygge opp eller bygge ned?

KMNatt2Det er 3 store propaganda arrangement innom O-sporten i dag: 5-dagars, Jukola og Tiomila. Og da ser vi bort fra alle mesterskap som er forbeholdt den ypperste elite. Felles for disse tre mastodontene, er at det er rom for både elite og bredde på samme arena. I mine øyne er dette alle arenaer som betyr mye for rekruttering, motivasjon og klubbfølelser. 2 av disse (TIO og Jukola) består av mer enn 50% bruk av hodelykt. Og ingen andre stafetter er i nærheten av å matche disse på popularitet.

(Bildet er fra starten på KM-natt i ungdomsklassen i 2011 på Venås)

Som ung gutt (13 år), var det utrolig spennende å få hodelykt å løpe i mørket. Man var mørkredd, men det ble glemt i skogen.

På treningene i Halden Skiklubb for alle våre ungdommer, er bruk av hodelykt et vesentlig poeng gjennom sen høst, vinter og vår. Ingen tvil om at ungdommene blir herdet mentalt.

Vi har vel ca 50% jenter med i ungdomsgruppa og de liker like godt som gutter å løpe natt-løp. Dessverre er det ingen natt-stafett med status for jenter i dag.

Våre eliteløpere benytter natt-trening som et meget godt supplement i deres o-tekniske trening og man påstår man blir en bedre o-teknikker ved å trene natt.

Natt-NM muliggjør for flere å hevde seg med i teten og er med på å skape en større bredde blant de som kan hevde seg i tet.

Hva er argumentene for å legge ned? (sakset fra artikkel på OPN)

1.Fokus på internasjonale øvelser
* Fokus på de øvelser som inngår i VM-programmet blir redusert ved NM i andre øvelser.
Veldig få løpere er aktuelle i en VM/EM sammenheng sett i forhold til hvor mange som kan hevde seg i f.eks et Natt-NM. Hvorfor ta fra løpere som er utenfor enhver VM-diskusjon en arena som de kan hevde seg på og er motivert for å løpe. Gjerne som forberedelse til de viktigste løpene(stafettene) for en breddeløper.

2. Økt status til NM
* For mange NM gir hvert NM lavere status.
Statusen blir vel heller mer vurdert etter hvor mange som stiller og hvor skarp konkurransen er.

3. Forbedret norgescup
* Fjerning av 2 NM gir økt fleksibilitet for å tilpasse norgescupen til internasjonal terminliste hvert år.
Personlig tror jeg at en fremskutt plassering i et NM, er mer givende og tilfredsstillende enn i NorgesCupen.

* NM er mer ”obligatorisk” enn norgescup. Flere norgescupløp i stedet for NM gir løperne mulighet til å prioritere bort enkelte løp for å tilpasse reisebelastning.
Er man sulten og har lyst til å konkurrere, velger man løp…..

* Mindre klubber kan lettere ta på seg norgescupløp enn NM’er.
Med full storskjerm etc. er nok ikke NorgesCup noe enklere enn et NM natt eller NM Ultra. Arrangementsmessig er et NorgesCup den samme jobben som et NM i store trekk.


Det kan virke på meg at det er ”gubber” og ”kjærringer” i norsk orientering som vil legge ned, o-løpere som vel ikke skal delta på dette lenger. Jeg synes forslaget er defensivt og lite pro-aktivt. Fra min sofa-krok i mitt spikertelt, støtter jeg Stor-Oslo og Akershus sitt forslag om å beholde begge NM-øvelser. Ha et godt ting.

ps.. I Halden slo 2 fotballklubber seg sammen for en del år tilbake. Man trodde at 2+2 skulle bli 4. Det ble 2 og mange ressurser forsvant. Det samme tror jeg vil skje med O-sporten også, tilbudet blir bare dårligere.....

KMNatt3

TrimtexNC-1J

TrimtexNC-1A