EM fra HSK-sidelinja!

em-MagneÅrets EM i orientering er historie og undertegnede var for første gang tilskuer på et EM. Og for klubbens løpere ble det både oppturer og nedturer. Mye er skrevet om Olav og det kan gjentas - fantastisk løping og pr. i dag verdens beste o-løper i mine øyne. Ingen tvil om det. Men det var flere fra klubben som presterte positive og gode prestasjoner.

Ikke minst Magne Dæhli som debuterte i mesterskapssammenheng og det med bravur.

Magne fikk en sterk 12 plass på mellomdistansen, 9 plass på sprinten og hadde vel nest beste etappetid på sin 2. etappe på stafetten for norgens 2. lag. Magne som har brukt lang tid på å komme tilbake som o-løper etter skader og overtrening, begynner nå å få lønn for sin tålmodighet. Oppturen begynte vel i fjor med bl.a. 2. plass i Tio (vekslet først), seier på NM stafetten, i år fortsatt med seier i TIO og nå tatt ut på landslaget med sterke prestasjoner. Dette EM har vært Magnes internasjonale gjennombrudd og har plassert ham i det beitet han hører hjemme. Sett i forhold til senere mesterskap i sommer, er han en løper som er svært anvendelig og kan benyttes på alle distanser. Vi gleder oss til fortsettelsen, Magne!

em-annemargretheEn annen løper som virkelig er tilbake, er Anne Margrethe Hausken Nordberg. Selv om det resultatmessig kanskje ikke ble like bra som håpet (og forventet), er det svært mye positivt rundt Anne Margrethe. Vi noterer er svært godt kvallik på mellom (selv om det ikke teller så mye), en meget god sprint og en solid ankeretappe på stafetten. Vi forventer ytterligere stigning fram mot VM og ser fram i mot videre konkurranser.

em-idaIda Marie Næss Bjørgul hadde ikke noen god inngang til mesterskapet med sykdom og litt strul på finalen på mellom. Men Ida fikk tillit på stafetten og leverte en godkjent førsteetappe. Ikke helt perfekt, så det er noe å gå på og absolutt en fin gjennomkjøring.

em-mariMari Fasting leverte i mine øyne de resultater vi hadde forhåpninger til. Med 8 plass på mellom og 7.plass på lang er det resultater som det står meget stor respekt av og som viser at Mari er med i det ypperste beitet. Fortsatt noe å gå på o-teknisk for å ta litt nærmere inn på de helt beste, men det har Mari gode forutsetninger for å klare. Ikke helt fornøyd på dagens stafett-etappe, men dog en god prestasjon.

Vi hadde en liten prat med Lea Vercelotti og hun var rimelig fornøyd med lørdagens sprint hvor hun hadde en sterk avslutning. Hun så fram til kvalifisering  til VM og håpet på kanskje sprint og mellom.

Vincent Coupat var ikke helt fornøyd med helga, selv om det ble finale på sprinten, og heller ingen optimal stafett etappe i dag. Det kan være et stykke fram til VM-deltagelse, da det franske laget er sterkt. Men vi krysser fingerene for en god kvallik for Vincent.

em-sorenSøren Bobach, vår danske helt fra 10Mila, fikk nok heller ikke ut sitt beste i løpet av denne uka. Men vi er sikker på at Søren kommer sterkere tilbake i VM og han har pr i dag plass på det danske stafettlaget. Etter dagens 1.ste etappe kunne Søren fortelle at det gikk meget fort underveis og det var tett med løpere i skogen.

En annen løper som heller ikke tror er helt fornøyd, er Vendula Klechova. Men hun har også slitt litt med sykdom i forkant av mesterskapet og har ingen optimal forberedelse. Stod over mellom finalen, for å konsentrere seg om langdistansen. Vi regner med at Vendula kvalifiserer seg til VM og at det kan bli litt revansje der. Vi vet at hun har mye mer inne.

Celine Dodin er vår siste franske løper og som leverte gode resultater tidligere i vår. Det har gått litt tyngre den siste tiden, både på 10Mila og nå i VM. På dagens første etappe kom faktisk Ida, Vendula og Celine som perler på en snor uten at noen av dem var helt topp fornøyd. Celine har også slitt litt med forkjølelse og det forklarer nok en del. Celine var også klar for å kjempe om VM-plassene, noe vi tror hun har god kontroll på. Og hun var klar for Jukola!

Illiana Shandurkova kom til finalen på sprint og startet meget bra her. Men TV-bildene kunne vise en meget sliten Iliana underveis (sånn litt over halvveis) og gikk på en liten bom mens publikum kunne bivåne dette på skjermen. Vi tror Iliana har mer å gå på og ser fram mot VM senere i sommer for henne også. Lacho Illiev var med på kvalifisering, men nådde ikke helt fram til finaledeltagelse denne gang. Kanskje neste gang, Lacho!

em-mattias2At Mattias Karlsson kom med til årets VM, var vel en stor overraskelse for de fleste. Også for Mattias. Og han skuffet ikke. Med plass nr 10 på sprinten, fikk endelig Mattias et finaleresultat i et mesterskap og det med bravur. Det kan bli tøft å slå seg inn på det svenske VM-laget, men det er ikke umulig. Gode resultater til helga er en forutsetning.

em-olavTil sist må vi bare gratulere Olav med sine 2 medaljer og suveren løping. Så tilgir vi gjerne at han var litt tyngre i beina på dagens stafett og ikke klarte å henge med helt inn i dagens spurt. Noe som resulterte i en 4.de plass for våre gutter. Og vi ser fram mot både Jukola og VM som nå kommer om ikke alt for lenge. Der venter nye utfordringer og de andre ulvene som er sultne på å "spise oss"

 

Ellers er vi imponert av Simone Niggli. Hun løper og orienterer som en maskin og er helt overlegen. Så der vet dere jenter hvor lista ligger :-). Men sølv kan være bra det også. Minna Kauppi leverer som alltid, men klarte ikke gull denne gang. Verdens nest beste dameløper i sterk konkurranse med russiske Ryabkina. Og at de svenske dameløperne er på pallen igjen på stafett, det er vi jo vant med.

Og vi sender også store gratulasjoner til Kiril Nikolov, vår gamle løper, som tok sin første medalje i mesterskap med sølv på sprinten. Meget sterkt av Kiril.em-kiril

Ellers må vi si at det var kjempesteming på stadion på Lugnet, både på sprinten og stafetten. Det var rimelig populært med noen gode svenske prestasjoner. Og så kan vi bar eglede oss til neste høydepunkt som blir Jukola. der har vi noe å forsvare og noe å oppnå. Det vil være meget vanskelig, men ingen umulighet med riktig fokus fra både løpere og trenere, lagledere og UK. Lykke til!

em-publikum

em-simoneem-minnaem-damenenorgeem-sverifadamer