Jukola, vi er klare.

damestartVi våknet opp til en fin morgen her i Helsingfors eller nærmere bestemt Malmi. Et trivelig lite hotell i utkanten av Finlands hovedstad. Må innrømme at man ikke sov så tungt rett foran en slik opplevelse vi nå skal ta del i. Selv om man ikke skal løpe selv. Det er en spenning som brer seg i hele kroppen og som vil utløses først når det hele er over på søndag morgen, trolig rundt 06.00-07.00 tiden på morgenkvisten.

For mange Haldensere klinger kanskje ikke Jukola navnet like mye som 10Mila, men det er et faktum at dette finske gigantarrangementet har omtrent 3 ganger så mange deltagere som sin likebror i Sverige. Jukola stafetten startet opp for første gang i 1949 og den gang ble stafetten dominert av laget Helsingin Suunnistajat. Noe som også gjenspeiler maratonstatistikken hvor de ligger ensom først med sin 8 seire. Hvor førøvrig Halden SK (herrer) kommer på en like klar 2.plass med sine 7 seire og som viser at vi har hatt et godt grep om det finske terrenget.

IMG_3927

Halden SK deltok for første gang i 1975 med herrelaget, dog uten noen stor suksess. Den gang var det ikke kvinnestafett og jentene løp en fellesstart individuelt istedet. Noe som ble endret i 1978 da også damene fikk sin Venla-stafett. Blant laglederne våre i dag, er Eirik Nordbrøden, som kunne fortelle at vi først i 1981 var tilbake på startstreken i Jukola sammenheng. Han husker at han satt på med undertegnedes far i «slødda», en Chevrolet Caprice Classic som gikk flittig på o-løp på 80-tallet. Den gang gikk det ikke så bra, da sisteetappeløper, Morten Dalby måtte avbryte stafetten 2 km før mål, slik at de kunne rekke fergen tilbake til Stockholm. Med andre ord, litt andre tider men starten på en elitesatsing i Halden Skiklubb.

Vårt damelag fra 80-tallet med blant annet landslagsløperne Anne Line Nydal, Jorunn Teigen og Ragnhild Bente Andersen, dominerte så Venla-stafetten siste halvdel av 80-tallet med 3 seire i 86-88-90. Jentene var o-teknisk sterke og i det finske terrenget som ofte var litt mer krevende enn 10Mila ble det ofte full klaff for våre jenter. Og Haldens damer har opp gjennom årene vært med å prege denne stafetten uten å klare å gå helt til topps siden 1990. Den gang var det Berit Sofie Grydeland, Trine Antonsen, Anne Line Nydal og Ragnhild Bente Andersen som tok det siste stikket for oss. I dag er det Vendula Klechova, Ida Marie Næss Bjørgul, Mari Fasting og Anne Margrethe Hausken Nordberg som skal forsvare Haldens farger på vårt beste lag. Et lag som på papiret er sterkt, men derfra å levere et topp resultat er ingen selvfølgelighet. Det er mange gode lag, mye skal klaffe for alle løperne og vi vet fasiten ut på ettermiddagen i dag. Vi skal heller ikke glemme at vi har et godt 2.lag som med god flyt kan være med langt framme i dag. Elena Roos, Lea Vercelotti, Ingunn Fristad og Bodil Holmström har alle forutsetninger til å kunne være med langt framme på dagens Venla. Vi ønsker jentene lykke til og ikke minst 3.laget som stiller med Iliana Shandurkova, juniorløper Gry Granstedt, Jennie Andersson og Marit Kahrs på ankeretappen. Og som Bodil uttalte på dagens løpermøte: « I will fight to the end».IMG_3887

I herreklassen vant vi for første gang i 1993, og husker selv godt at meldingen «tikket» inn til oss supporterne som satt hjemme. Den gang man ikke fikk med seg så mye som teknologien muliggjør i dag. Den gang hvor vi hadde 2 internasjonale stjerner på laget i Petter Thoresen og Jon Tvedt.  En Jon Tvedt som ble syk og lagleder Vidar Backstrøm som tok den tøffe beslutning å nekte Jon å starte. Inn kom reserve Jon S Mjølnerød som leverte varene på langa natten og hvor Petter Thoresen til slutt kunne løpe inn til en etterlengtet seier for gutta. Foruten de nevnte gutta, var det Lars Johansen, Torgeir Snilsberg, Helmer Westlund, Per Olaussen og Øistein Holo som tok vår første pinne i en slik internasjonal storstafett.  En kamp som hadde vart i nærmere 20 år etter at Ulf Rogstad hadde kommet til klubben på begynnelsen av 70-tallet. Og nå har vi snart vært der oppe i 20 år. Måtte det bli 20 nye gode år!

Hjemme i Halden vet vi at både klubbmedlemmer og supportere følger spent med gjennom natten, og undertegnede tar seg den frihet å hilse til gammel Jukola-deltager for Halden SK, Tommy Bunes som feirer sin 50 års dag i kveld.
Og det er hyggelig å få hilsninger fra ordføreren i forkant om lykke til med å profilere Halden.