Dagen før dagen

Simone Niggli er gjennom tidene verdens beste o-løper i kraft av sine resultater. Ser vi isolert på herresiden, er Thierry Gueorgiou like suveren. Hadde vi stilt spørsmålet for 10 år siden, ville trolig det vært noen svensker og nordmenn som kanskje hadde fått kategorien verdens beste gjennom tidene. Bl.a. vår egen verdensmester Petter Thoresen som nå er norges landslagssjef, ville vært i den mulige kategorien.

Norge stiller med en spennende tropp i år og spesielt sett med Halden øyne. Olav Lundanes og Anne Margrethe Hausken Nordberg er p.t. våre beste medaljekort på henholdsvis herre- og damesiden. Olav som var meget sterk i årets EM i Dalarna, må finne seg i å være en av de største favorittene. Men veien mellom suksess og fiasko kan være meget kort, og som toppidrettsutøver er man avhengig å ha den såkalte «flyten». En medalje i dette mesterskapet som går i Lausanne, vil henge meget høyt - uansett valør.  Innerst inne er nok Olav kun fornøyd med den edleste valøren, og slik må nok drømmene og visjonen være om man skal nå helt til topps. På hjemmebane vil Sveitserne trolig bli meget sterke og undertegnede vil bli overrasket om ikke hjemme-nasjonen vil vinne medaljestatistikken. Selv om Daniel Hubmann er ute av bilde med skade, har de så mange løpssterke og gode løpere som vil markere seg.  Magne Dæhli har de siste par årene utviklet seg voldsomt, både fysisk og o-teknisk. Fra å leve i en uviss verden med overtrening og «tunge» lår, har Magne tatt steget inn på landslaget med god margin. Gode resultater i årets EM telte også tungt da Magne fikk 2 individuelle starter i dette mesterskapet. Han løper sprint og mellom, og er med det allerede i gang på lørdag. Klarer Magne å gjenta resultatet fra EM her, må vi si at det er mer enn godkjent. Vi skal ikke forvente og tro at Magne skal være på podiet i dette mesterskapet på de nevnte to distanser, men vi krysser fingrene for gode prestasjoner.

I dameklassen vil selvsagt Simone Niggli være storfavoritt – i alle klasser hun stiller opp i. Anne Margrethe er nok norges beste medaljekandidat og vil med full klaff kunne ta plass på pallen. Anne Margrethe som før har vunnet edleste valør på sprinten, vet hva dette dreier seg om og vil nok gjerne revansjere seg fra årets EM hvor en mulig medalje glapp på en portpassering underveis. Etter Simone vil Anne Margrethe være en av de største utfordrerne og spesielt dersom Simone får litt stang ut kan andre være der. Halden SK er meget sterkt representert i det norske damelaget og Mari Fasting har også en sterk utfordrerrolle i laget. Mari, som bor i Sveits, har forberedt seg godt og vi er litt spente på hvordan formen er foran denne uken. Mari løp godt i EM og var markert inne blant verdens 10 beste dameløpere der. Men vi vet at Mari har bedre kapasitet, dersom flyten er der og dagsformen er inne.  Mari løper også som Anne Margrethe, 2 distanser og vi håper hun vil kunne markere seg på begge finalene. Og begge er meget sterke kandidater på vårt stafettlag på avslutningsdagen neste lørdag. Ida Marie Næss Bjørgul kom med på mellomdistansen i 12.de time og personlig er det litt spesielt at Ida har klart dette nåløyet. Husker svært godt en ung jente som begynte med orientering og som hadde et meget stekt vinnerinstinkt fra starten av. O-teknikken var det så som så med, men farta var god som ung jente og resultatene lot ikke vente på seg. Og det er lov å drømme om gode resultater for Ida også, selv om dette mesterskapet må være lærearena for Ida.

Nå er det slik at Halden SK har også andre deltagere fra andre nasjoner og det blir spennende å følge mesterskapet ringside etter hvert for undertegnede. Fra Danmark har vi Søren Bobach som på en god dag kan komme topp-10. Søren sliter imidlertid litt med skader og det meldes fra Danmark o-side at Søren ikke stiller på langdistansen denne gangen.

Fra Frankrike har vi Lea Vercelotti og Celine Dodin som er klar på spinnesiden. Celine har i mange år vært Frankrikes nestor på damesiden og ved anledninger plassert seg godt inne blant de 10 beste. Med mesterskap i Sveits og «nesten» hjemmebane, vil vi tror at Celine har et godt håp om å fighte om topp-6 denne gangen – på en meget god dag. Lea har utviklet seg mye det siste året og vi tror en god finaleplassering er innen rekkevidde. Vår egen Kenneth Buch er fransk landslagstrener og vil nok være svært fornøyd med topp-10 plasseringer for de franske damene. På herresiden blir det jo sikkert mer muligheter og spesielt dersom Thierry er fullt restituert etter skade fra tidligere i år med bl.a. forfall i EM. Halden SK har også med Vincent Coupat, 10-milahelten fra långa-natten, i den franske troppen. Vincent bør også kunne klare en god finaleplassering med en god dag.

I det Tsjekkiske laget, er Vendula Klechova en av våre håp. Vendula som har levert gode stafetter i både Jukola og Tiomila dette året, har markert seg godt etter barnefødsel i fjor og vi er spente på hva Vendula kan få til på årets mesterskap.  På Bulgarias team, stiller Iliana Shandurkova som leverte gode resultater i student VM nylig med 5 og 6 plass. I denne sammenheng vil det nok bli mye tøffere, men at Iliana skal klare en finale eller to må vi håpe på.

Ellers må det bemerkes at Kjetil Bjørlo er sidekommentator på NRK TV og det borger jo for gode og konstruktive vurderinger underveis på henholdsvis sprint og stafett. Og for å ta med en annen HSK’er som muligens vil kunne være med å prege mesterskapet, er det Mikhail Vinogradov. Det russiske laget er meget sterkt og vil helt sikkert ta medaljer også dette året.

Da tror jeg at de fleste HSK’er med delaktighet er nevnt og vi får kryss fingrene for et godt mesterskap. Selv blir jeg ringside fra søndag av og det blir spennende å følge mesterskapet på nært hold gjennom uken. Forrige gang det var i Sveits, fikk HSK en bronsemedalje gjennom Øystein Kristiansen og jeg husker godt hvor spennende det var den gang.

Fra Orientering.no

Løperbase  

Alt du trenger å vite fra wordlofO

http://runners.worldofo.com/races.html

World Championships-Athletes by medals

Rank

Name

Nation

Gold

Silver

Bronze

Total

1

Simone

Niggli-Luder

SUI

17

2

5

24

2

Thierry

Gueorgiou

FRA

10

2

3

15

3

Minna

Kauppi

FIN

8

3

3

14

4

Daniel

Hubmann

SUI

4

4

5

13

5

Marianne

Andersen

NOR

1

8

4

13

6

Hanne

Staff

NOR

4

4

4

12

7

Andrey

Khramov

RUS

6

4

1

11

8

Helena

Jansson

SWE

2

4

5

11

9

Marita

Skogum

SWE

6

3

1

10

10

Björnar

Valstad

NOR

4

3

3

10