Er sesongen slutt?

VM_sammendragSelvfølgelig er den ikke det, men inne i meg er en liten ballong ebbet ut på en måte etter årets VM.

Tiomila, Jukola, EM, VM og O-ringen 5 dagars, er alle av årets største høydepunkter. Og alt over i løpet avnoen hektiske måneder i mai, juni og juli. (Bildene til venstre representerer en del av Halden SKs løpere og supportere fra årets VM i Sveits.)

Ja, vi har jo nasjonale mesterskap, kretsmesterskap, 25-Manna og mange fine høstløp igjen. Og ikke minst for ungdommen har vi hovedløpet denne helga. Ser vi på toppidrett og den internasjonale arena har vi også selvsagt World cup, Nordic Tour, Smålandskavlen, Blodslitet og som nevnt nasjonale mesterskap igjen å glede oss til. Og sikkert noen flere mer eller mindre lokale godbiter.

Og da spør jeg meg selv, burde vi hatt litt mer strekk på de absolutte høydepunktene med tanke på den ypperste elite? Noe stort på høsten som vil få fokus og oppmerksomhet, både fra utøvere og media. Slik det er nå vil det være vanskelig å få noe mer oppmerksomhet for våre utøvere med tanke på sportslige mediaoppslag. Jeg tviler på at World Cup og Nordic Tour vil kunne klare å fange de store oppslagene utover vår indre krets. Håper jeg tar feil,  for ikke noe hadde vært bedre enn en stor oppmerksomhet den første uka i september i Oslo, Gøteborg og Vuokatti.

Men tilbake til spørsmålsstillingen og min tankerekke - burde VM gå etter NM (nasjonale mesterskap) i september en gang? Og at det vil være en naturlig formtoppsoppbygging på høsten  for løperne samt benytte de nasjonale mesterskap som mulige uttaks- og vurderingsløp foran VM. Sommeren kan mer benyttes til å spisse formen og legge et grunnlag foran høsten. Disse tankene er helt sikkert vært gjennomtenkt fra tidligere og det kan sikkert være mange fornuftige grunner til å ha det slik det er i dag.... kanskje?

Nå er det også bestemt at det ikke blir kvalifisering på mellom- og langdistansen i VM, og her må det også være en form for uttak i forkant som vil kreve plass på terminlista.

Når det gjelder publikum på løp kommer det mange når det er samtidig publikumsløp i forkant / etterkant på samme sted. Slik som det var på årets sprint og stafett i Mora EM. På årets VM i Sveits var det skuffende få publikummere på både langdistansen og stafetten som fulgte ringside, selv om det gikk sentralt nær en storby som Lausanne. Sveits som vertsnasjon hadde favoritter i begge langdistanseklasser og på begge stafettene, men det hjelper ikke. Selv med verdens beste løper, Simone Niggli på start. Det eneste var Sprint-finalen som gikk i sentrum og som ifølge rapportene ble fulgt av nærmere 100.000 tilskuere! Mellomfinalen som gikk sammen med et publikumsløp var brukbart besøkt, men vi tråkket rundt i ferske kuruker. Ikke at jeg tar skade av det, men tror ikke vi får noen nye tilhengere som måtte ha forvillet seg dit av en eller annen grunn.

Mediamessig ville den store drømmen være et OL og all den oppmerksomhet utøverne ville kunne få her. Ser for meg en stafett, en sprint og en langdistanse finale med maks 25 deltagere, kanskje færre. Men det blir vel med en våt drøm…..