Lørdagspraten 1 september

olavLundanes_sprintmesterI helgen er det NORT og med det ekstra fokus på våre helt beste løpere. Og vi starter med å gratulere Olav Lundanes med WorldCup seier på sprinten i dag. En meget sterk prestasjon fra en løper som normalt ikke har satset så mye på denne distansen. Anne Margrethe Hausken Nordberg ble nr 3 i dameklassen og Mattias Karlsson nr 10 i herreklassen. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)

NORT går denne helgen i Oslo (Holmenkollen), så i Gøteborg på tirsdag og til slutt i Voukati til helgen (VM området i 2013). På forskjellige forum og nettsider er det diskusjoner hvorvidt NORT er bra eller dårlig for o-sporten for å være litt svart-hvitt i denne diskusjonen. Mange av de mindre o-nasjonene velger å stå over, mest trolig pga. økonomi. Kostnadene for arrangørene med slike arrangement er også store og det betimelige spørsmålet noen stiller seg, er om Norsk Orientering skal bruke ressursene på slike arrangement.

Det vi må innse pr. i dag, er mangel på mange og store nasjonale sponsorer som har store økonomiske interesser i o-sporten. Verdien av det utstyr, klær og andre duppetitter vi benytter innom o-idretten er relativ lav. Sammenligner vi oss med ski og sykkel ser vi helt andre aktører og ikke minst summer i utstyr som kjøpes inn av utøverne. Og vi er jo heller ikke så mange som løper orientering og kan bedrive idretten etterhvert. Derfor er det viktig at vi blir flere og kan motvirke den trenden vi har hatt i de siste årene. Jeg påstod sist lørdag at f.eks Halden SK har kanskje mulighet til å doble sitt deltagerantall på kretsløp i Østfold. Forrige helg var vi vel ca 70 fra HSK og 255 totalt i Østfold. Antall lag på KM stafetten i Østfold var tynt og mange klubber i Østfold sliter. Det er derfor svært hyggelig å se at UFO_2012_Alle_HAkretsen prøver å gjøre noen grep med tanke på å få ungdom ut på løp. Onsdagens Sport8 stafett med en stafettklasse for de yngste 11-12 åringene er spennende. Med 2 og 2 som løper blir det ikke så alvorlig og jeg vil tro at læreeffekten er meget stor for løperne. En klubb som HSK har mange yngre rekrutter i trening på Høiås hver torsdag. Det å få skapt en kultur på at man reiser på løp, også i helga, er ikke lett men dog viktig. Mer interessante konkurranseformer a la 2 mann stafett er en vei å gå. En annen er hvordan man kommer seg på løp. Det sosiale med å reise sammen kan man aldri få vurdert sterkt nok. Det jobbes nå med å få på plass en 9 seter minibuss på en leasing avtale, noe som kan være positivt både for ungdom og elite. Noe som også vil være svært synlig i by-bildet. At ledere også motiverer sterkt for å reise på løp og kanskje lokke med noe mer enn selve løpet kan være viktige momenter.

em-annemargretheLitt tilbake til dagens NORT. Vi må gratulere Olav Lundanes med sin første sprint seier i slike sammenhenger og med en margin på 1 sekund til Mattias Kyburz ble det en svært spennende TV sending i dag. Undertegnede fikk med seg sprinten i herreklassen på TV 2 Sumo og synes produksjonsmessig det var en god sending som måtte være fengende og interessant for seerne. Og med norsk seier til Lundanes og 4 plass til Østerbø samt en flott 3 plass til Anne Margrethe Hausken Nordberg i dameklassen, var dette god PR for o-sporten. Det bør også sendes gratulasjoner til Mattias Karlsson som igjen markerte seg med en fin 10 plass i dette beitet. Personlig har jeg tro på med en god treningsvinter at Mattias kan ta et steg videre og kanskje kunne klare topp 10 i VM. Søren Bobach kom også til finalen og har stabilisert seg bra i toppen med en 22 plass i dag. Mari Fasting  tok seg også til finalen og ble nr 27, 2 min og 10 sek bak suverene Simone Niggli som vant i dag.

I morgen blir det live for undertegnede på arena på mellomdistansen og blir spennende å se hva Thierry kan klare etter et heller svakt VM (skader). Og så er det selvsagt litt synd at ikke hele verdenseliten er på plass, men for for å vinne må man være best uansett. Vi ønsker våre lykke til og håper på en fin dag i Kollen

Resultater finner du her