Motiverende Tiomila-prosjekt 2022

Pandemien har gjort de to siste årene spesielle. Konkurranseprogrammet har vært sterkt redusert, og Tiomila ble avlyst både i 2020 og 2021. I 2022 er det 20 og 10 år siden sist gang HSK tok seier både i dame- og herrestafetten – en perfekt inspirasjon for klubben til å satse på en ny «boost» frem mot Tiomila 2022!

Tiomila project 2022

Imponerende Tiomila-historie

Halden SK er en av verdens beste stafettklubber. Vi var den første norske klubben som stilte til start i Tiomila og har vært med å prege Tiomila siden 1990-tallet. Vi er mestvinnende i herreklasse med 9 seire i perioden 1998-2012, og har 3 seire i dameklassen (2002, 2009 og 2012).

Siden forrige dobbeltseier i 2012 har vi vært i tetkampen flere ganger uten å lykkes i å ta steget helt til topps. Vi var nærmest i 2016, da Olav Lundanes var uheldig og skadet seg da han var i ferd med å avgjøre stafetten på nest siste etappe. I 2019 var herrelaget på pallen igjen (3. plass), og damelaget ble nr. 9.

Motiverende målsetting

TP2022 LogoI år har vi som målsetning å prege stafetten i både dame- og herreklassen. I tillegg har vi en målsetning om å stille mange lag og engasjere flest mulig til å oppleve Tio-helgen både som løpere (dame/herre/ungdom), støtteapparat eller heiagjeng.

Noen vil kanskje tenke at drømmen om å gjenta dobbeltseirene fra 2002 og 2012 er urealistisk. Men - den skaper stor entusiasme i både løpergruppa og blant støtteapparatet, en entusiasme som kan løfte hele klubbens aktivitetsnivå. Ungdomsgruppa (UFO) har også latt seg inspirere og har satt seg mål om mange deltagende lag i Tiomilas ungdomsstafett. Det jobbes også med å motivere breddeløpere til å delta, og å få med støtteapparat og heiagjeng til å engasjere seg i prosjektet.

- Prosjektet frem mot Tiomila 2022 har blitt godt mottatt både blant dame- og herreløperne, sier prosjektleder Kjetil Bjørlo. – Løperne har allerede vært på første Tio-Camp i Ørebro (10. – 14. november), og her ble det gjennomført mye bra trening. 

I en tidlig fase i prosjektet ble det sendt ut en spørreundersøkelse til løperne for å samle innspill og ideer til prosjektet. Løpergruppas årlige kick-off ble denne gangen lagt til Tio-Campen, hvor hele gruppa jobbet videre med å fastsette og forankre mål for prosjektet. Også juniorløpere, ungdomsløpere og veteraner var aktive med i dette arbeidet. 

Flere løpere uttaler at Tio-prosjektet er motiverende for treningssesongen som nå ligger foran dem. Vår flerfoldige verdensmester Olav Lundanes, som også har kjent den sitrende følelsen av å løpe først over mållinjen i Tiomila i 2012, er positiv, og sier dette om prosjektet: - Vi presterte bra i 2019, men eg tror vi kan gjere det bedre til neste år. Terrenget burde passe oss bra og med ei god forberedelse kan vi prestere enda bedre. Eg tror det er bra for veldig mange av oss med eit slikt mål og eg ser fram til 7 og 8. mai neste år!

Stafettspesialist og stafettverdensmester Magne Dæhlie legger til: - Jeg håper og tror at dette prosjektet gjør at vi alle jobber litt ekstra gjennom vinteren, slik at vi som et lag kan løfte oss opp et hakk eller to!

Vendula Haldin, leder og coach for HSKs Coolchics (damene), er også begeistret for ideen om et Tiomilaprosjekt 2022. - Tioprosjektet betyr engasjement fra yngre, elite og eldre. Det var det vi trengte, å få noe felles å jobbe mot. Allerede nå ser vi at det er mye energi, lidenskap for idretten vår og motivasjon i gruppen. Jentene har blitt bedre kjent med hverandre og er ivrige etter å utvikle seg. 

Utover motivasjonen det gir å jobbe mot drømmen om å igjen å være verdens beste stafettklubb, passer 2022-sesongen godt til et slikt klubbprosjekt av flere årsaker:

  • Klubben ønsker et felles mål å jobbe mot nå når pandemien forhåpentligvis slipper taket.
  • Tiomila arrangeres i Ørebro, som har flere likheter med norsk terreng og er lettere tilgjengelig for treningsforberedelser.
  • Tiomila er gunstig plassert i den internasjonale terminlisten for våre aller beste løpere som først og fremst satser på skogsdistansene. VM er 2022 i sprintdistanser og skogs-EM er først i august.

Vi håper at satsingen vil gi ekstra motivasjon til våre unge og nye løpere og kanskje friste nye løpere med ambisjoner om å vinne Tiomila. Samtidig er det hyggelig å registrere at vi har fått henvendelser fra «gamle» Tiohelter som ønsker å delta og bidra.

Samlende mål for hele klubben

Halden SK er kjent for den gode klubbfølelsen, og både prosjektledelsen og løpergruppa ønsker at Tiomila-prosjektet 2022 skal være en samlende aktivitet for hele klubben.

- Det er så mange positive og engasjerte medlemmer i klubben, så vi gleder oss til å høre hva de kan bidra med. Bidragene kan være av alle slag. Kanskje noen kan stille som ledere og organisatorer på treningsleirer eller under Tiomila. Kanskje noen kan lage en Tio-sang eller heiarop? Eller stille med tidenes største heiagjeng under stafetten? Her er det bare fantasien som setter grenser, smiler Kjetil Bjørlo og Andreas Johansson (leder for TiU Toppidrettsutvalget).

Bilder fra Tiosamlingen i Ørebro:

Tekst: Kjetil Bjørlo og Irene Felde Olaussen

Foto: HSK.