Minna og Alina deltok i JrVM og VM i ski-orientering i Ramsau, Østerrike

Junior-VM og VM i skiorientering arrangertes i år i Ramsau, Østerrike. Et sted som er kjent for sitt vakre landskap og utfordrende terreng som gir ideelle forhold for skiorientering.

6A8A5988

Dette mesterskapet samlet utøvere fra hele verden for å konkurrere i sprint, langdistanse/jaktstart, mellom og stafett i løpet av en uke. Ramsau kunne tilby variert terreng som tester utøvernes ferdigheter i orientering, utholdenhet, og ski. Snø- og værforholdene var svært bra i forkant av mesterskapet, men under selve mesterskapet fikk utøverne oppleve både sol, vind, snøstorm og regn. Dette gjorde at ski-orienteringen foregikk i nysnø, slush, på is og til og med delvis i terreng uten snø.

Fra Halden Skiklubb deltok Alina Niggli i seniorklassen for Sveits og Minna Wingstedt i juniorklassen for Norge. Alina deltok i sitt første senior-VM, med lang erfaring fra tidligere jrVM-deltagelse, mens Minna deltok i sitt første junior-VM.

VM-uken inkluderte en rekke konkurranser:

Tirsdag - Sprint: Det er den korteste distansen med en vinnertid på 12-15 minutter. Starten var på toppen av en slalåmbakke og utøverne måtte bruke en heis til å komme seg dit. Dette ga god tid til å bli nervøs før start. Under jrVM snødde det svært mye, så at det var vanskelig å se løypene i skogen og kartet på kartstativet. Det ble derfor mye tråkk, som krevde stor konsentrasjon for å holde oversikt hvor en var. Når seniorene startede snudde været til sol og skyfri himmel.

Onsdag - Langdistanse/Jaktstart for seniorer: Juniorene skulle ha en vinnertid på 64-75 minutter, men de unge utøverne brukte mye lengre tid i de krevende løypene etter en dag med nysnø, og senere full sol og 10 grader, som førte til slush. For seniorene ventet en jaktstart basert på resultatene i sprint, med en løpstid på 50-60 minutter. Seniorene startet etter juniorene så for de ventet et enda tyngre føre.

Torsdag – Hviledag.

Fredag – Mellomdistanse. Her har juniorklassen en løpstid på 25-35 minutter mens seniorene har løpstid på 40-45 minutter. Etter en dag med mye regn og en natt med kuldegrader ventet et terreng med mye mindre snø enn de første dagene. Det var færre spor, isete forhold og arrangøren brukte mye tid til å skuffe snø i løypene.

Lørdag - Stafett: Eliten hadde parstafett (en kvinnelig og mannlig utøver samlet på lag) mens juniorene hadde gutte- og jentelag med 3 på hvert lag. Temperaturen hadde steget igjen og utøverne måtte i skogen navigere i smale, isete spor mens på jordene var det perfekt skare føre som gjorde at man kunne bevege seg over alt.

Det krevende føre gjorde at mange utøvere knekte både ski og staver utover mesterskapet. Vi har fått rapportert om minst 1 skibrudd hos Alina, mens Minnas utstyr klarte seg.

Resultater

Alina Niggli viste allsidighet med plasseringer som inkluderte 14. plass på både mellomdistanse og jaktstart, hvor hun mistet verdifull tid på grunn av en knekt ski. På sprinten oppnådde hun en sterk 11. plass, og i stafetten bidro hun til at det sveitsiske andre laget kom på 9. plass.

Minna Wingstedt hadde også en imponerende første-gangs-opptreden med 27. plass i sprint, 15. plass på langdistanse, 16. plass på mellomdistanse, og en 6. plass i stafetten med Norges andre lag.

Her er noen bilder fra løpene og kart (kilde: IOF og NOF):

IMG 8579 WSOC0529

WSOC0878 Skjermbilde 2024 01 31 193933

Skjermbilde 2024 01 31 194052 424561795 18321088942188313 107822211834786200 n