Godt nytt år!

hsk_ufo_budorØnsker alle et riktig godt nytt år. Jeg vil personlig takke alle for det som er gjort, og ser med glede fremover mot det neste året. Det er veldig mye som har vært gledelig og inspirerende i løpet av sesongen. Sportslig har vi klart nesten alle våre mål og på anleggssiden har det også stått til gull. Når vi også ser at rekrutteringen er i full blomst, varmer det godt om hjertet. Hvor vil vi så videre?

På elitesiden skal vi gå i spissen for at de beste løperne skal kunne utvikle videre og ta de steg som er nødvendig for å nå toppen. Nå er det nok alltid lettere å si dette enn å utøve dette i praksis. Men med all den erfaring og ressurser som ligger i klubben legger vi muskler i å være i front. Et av våre mål er å få minst en individuell verdensmester hvert år. Dette klarte en av våre løpere i både 2008 og 2010. I tillegg fikk vi et individuelt sølv i år. Marginene her er små og den enkelte løper må ha litt stang inn for å kunne stå på toppen. Vi ser en trend at de nasjonale grensene brytes ned. Verden blir mindre og samarbeid blir mer og mer vanlig på tvers av landegrenser. Denne utviklingen vil gå videre og klubber som fokuserer på internasjonalt samarbeid og tilrettelegging vil være i front. I Halden SK har vi i mange år hatt et svært godt miljø med mange utenlandske løpere i stallen. Dette blir enda viktigere i årene fremover. Vårt motto blant våre løpere er at man skal gjøre hverandre bedre. Selv om man er store konkurrenter på mesterskapene, tjener man mest på i det lange løp å pushe hverandre sammen fremover og gi av sin egen erfaring. Neste sesong vil vi ha en russisk trener som kan utfordre oss på en del områder og være med å ta oss videre i utviklingen. Det ser jeg fram imot og gleder meg til at familien Vinogradov kommer til Halden.

Samtidig vil et budsjett på elitesiden i Halden SK representere en sterk satsning mot de store stafettene som betyr enormt mye for klubben. Personlig tror jeg at uten et sterkt fellesskap, vil det være vanskelig å utvikle seg videre på et personlig nivå. Tiomila og Jukola (og 25-manna) gir klubben et samhold som beriker alle medlemmene. Ikke bare for eliteløperne, men også inspirasjon for veteraner og ungdommer. Det var en periode vi nesten hadde klippekort på seier i TIO, mens det i noen år nå ikke helt har gått vår vei (for herrene). For damene derimot har det vært meget bra i de senere år og gode prestasjoner. Med Kajsa fortsatt skadet og et par vordende mødre i laget kan det bli svært vanskelig å forsvare posisjonen vår her. Men vi ser at damemiljøet blomstrer og jeg tror at kanskje noen kan stå fram å ta et ansvar slik at vi kan være med helt i spissen også til neste år. På herresiden vil HSK i kraft av sin bredde og kvalitet være en av flere lag som kan ta tet-plassen.

Selv var jeg stor i trynet foran årets VM og måtte sykle hjem fra Trondheim siden Olav vant VM-tittel og Anders med en sterk 2.plass. Neste års VM går i Frankrike og det ville være dumt å utbasunere noe tilsvarende (he he).

I vårt ungdomsarbeid ser vi at det blomstrer og mange yngre er med på ukentlige treninger. Det lover godt for fremtiden og betyr mye for klubben. Utfordringen for Halden SK og alle andre klubber for øvrig, er å sørge for at ungdommer fortsetter innom o-idretten (eller ski for den saks skyld). Kondisjonsidretter har vel opplevd en generell nedgang og sliter med å holde medlemstallene oppe. Mange klubber er radert vekk i løpet av de siste 20 årene og antall starter har gått ned. For norsk orientering hadde vi en liten periode en oppgang for 5-10 år siden, men så har det vel bikket litt nedover igjen. Dette er muligens noe synsing fra min side, men jeg tror at nedgangen vil fortsette brattere i løpet av de neste 10-15 år. Jeg begrunner dette med at om 10 år vil det være færre tillitsvalgte og frivillige som er i målgruppa til å jobbe med rekruttering og ungdom. O-sporten er helt avhengig av interne ressurspersoner som tar tak og om 10 år vil de være betydelig færre enn i dag. Samme trenden tror jeg også svensk orientering vil oppleve og Sverige er kanskje lokomotivet innom o-sporten. For Halden Skiklubb vil jeg utfordre ungdomsmiljøet med både få fram bredden og toppene som begge er nødvendig for at vi skal ha et godt og utviklende miljø.

På anleggssiden har det vært utført svært mye i Halden SK de siste årene og det er veldig viktig for at vi skal fortsatt være en attraktiv klubb. Dette har kostet mye, både i rene penger og i form av dugnadsarbeid. Og de rene pengene kommer jo også direkte fra dugnad fra dere medlemmer. Uten dere kunne vi ikke har utført de prosjekter som er gjort. Tusen takk igjen alle sammen.

Året 2011 skal vi konsolidere og sørge for at vår økonomiske plattform er best mulig rustet mot fremtiden. Ser vi litt i inn krystallkula, er det mange muligheter fremover. Først og fremst er det dugnadsånden som er avgjørende. Uten den er en klubb som Halden Skiklubb lite verdt. I hvert fall dersom vi ønsker å ha det høye nivået vi har i dag. Men vi skal være en toppidrettsklubb innom o-sporten. Et steg foran!

Økonomisk kommer vi nå ikke utenom Grenserittet og hva det betyr for oss. Dette arrangementet gir oss handlingsrom og muligheter til å være i front. Og for ikke å glemme alle våre mindre løp og arrangementer som er vårt bidrag til fellesskapet. Det som holder O-Norge i gang.

Vi sees! 

Jens Erik
Leder Halden SK