Den internasjonale miljødagen til søndag

HisSøndag 5 juni er det Verdens Miljøverndag som markeres med ulike arrangement kommende helg både i her i landet og verden rundt. Dagen ble innstiftet i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. Det skjedde i Stockholm hvor verdens ledere møttes for første gang i FN-regi for å diskutere det globale miljøet. Resultatet av møtet ble etableringen av FNs miljøprogram (UNEP).

2011 er dessuten utpekt av FN som Internasjonalt Skogår. Den offisielle åpningen skjedde tidligere i mai i FN’s hovedkvarter i New York hvor bl.a landbruksminister Brekk var til stede. En viktig del av markeringen her til lands blir en ministerkonferanse med alle europeiske land til stede i Oslo i juni.

Halden Skiklubb er blitt invitert sammen med Miljøpartiet De Grønne og Berg Skogeierlag til en lokal markering av Miljøverndagen 2011 og det Internasjonale Skogåret. Vi inviterer til en skogtur med utgangspunkt fra Høiås med start kl 11. Man kan kjøre opp til Høiås og parkere på plassen på nedsiden av hytta. Bommen er åpen fra 10:45.

Lysloypa

Vi går skiløypa til Gruveveien, følger veien ned til Tunnelgruva og tar stien over til Stangås. Fra Stangås går vi sydover til gapahuken ved Blytjern og passerer Musehogget tilbake til Høiås. Ta med nistepakke til en rast underveis. Etterpå kan man ta en tur opp i Høiåstårnet og skue ut over Østfoldskogene.

Hovedtemaet for turen vil være se på hvordan dagens skogsdrift kan kombineres med tilrettelegging for friluftsliv. Valg av trase og preparering av ski løyper, merking av turstier, gjennomføring av hogst og etterarbeid langs turstier.

SkiltStenrod

Turen blir 8-9 km lang og går både i terreng og langs vei og sti. Det er stort sett tørt, men stedvis noen bløtere partier så vanntett fottøy anbefales.

I Halden kommune har vi over 500 km2 med utmark som egner seg utmerket til turbruk. Det legges ned tusenvis av dugnadstimer for å merke og holde ved like de mange løypene samt kjøre opp skispor når det er snø. Samtidig drives det et omfattende helårs skogbruk. Et godt samarbeid mellom skogeierne og friluftsinteressene er derfor helt nødvendig. Turen vil vise gode eksempler på slikt samarbeid.

Vi håper at både skogeiere, friluftsfolk og politikere har mulighet til å bli med på en fin tur i unikt østfoldterreng med flere kulturminner langs ruta. Turleder er Øivind Holt.