Skøytetur fra Store Erte til Kornsjø

Blank is på Søndre BoksjøBlank is på Søndre BoksjøEtter 25 års planlegging la fire ”Nansensønner” klokka 10:30 søndag ut fra brua over Store Erte for den store ekspedisjonen over innlandsisene i Ankerfjella med Kornsjø som mål. En slik tur krever nøye planlegging og ikke minst de riktige forholdene. Det har vi i distriktet nå, så finn fram skøytene folkens. Utstyrt med tau, ispigger, skistaver og hockeyskøyter la gruppa av gårde innover isen på Store Erte. 25 minutter senere nådde vi Ertehaugen og dagens første bytte av fottøy. Det skulle vise seg at det er litt tungvint med hockeyskøyter ved depotstoppene, og man bør helst ikke fryse lett på fingrene. Dagens første og lengste fottransport gikk over Mortetjern, opp Mortekallen til veien mellom Nybøle og Nordre Boksjø. Veien ble fulgt forbi Takelund og fram til sjøen. Her var det på med skøyter, og med en brødskive i hånda så var det å legge av gårde sydover sjøen. Vi stoppet og pratet med noen fiskere om isforholdene, og de påsto det skulle være bra hele veien til Hallerød. Det viste seg også å være tilfelle, og vi hadde faktisk mye blankis hele veien dit. Det var tydelig mindre snø på isen på begge Boksjøene. På Store Erte var det ca 1 cm og vi så faktisk noen skispor og en syklist! Sykkelsporene fant vi for øvrig igjen også ute på Søndre Boksjø, så neste ekspedisjon kanskje blir å sykle samme vei? Ved overgangen mellom Nordre og Søndre Boksjø var det en liten diskusjon i gruppa om det lønte seg å ta av og på skøytene eller sette på skøytebeskytterne for å gå med skøytene på det 200-300 meterne. Praktisk erfaring viser at det tar omtrent like lang tid hvis man ikke er frøsen på fingrene!

Med mye blankis gikk det i stor fart over Søndre Boksjø, men da vi kom ned i sydenden viste det seg at den planlagte ruta ned elva til Hallerøddemningen måtte skrinlegges. Hadde vi valgt den, hadde vi nok blitt våte. Ergo var det av med skøyter og på med vanlig fottøy igjen. Etter 3 plumpinger nådde vi Hallerøddemningen hvor vi krysset grensen til Sverige og tok veien ned til grenseovergangen ved Hallerød. Tilbake i Norge igjen bestilte vi transport til Halden fra Kornsjø ved første tegn til dekning på mobiltelefonen. Siste etappe med skøyter på beina over Nordre Kornsjø gikk i fint driv og klokka 14:45 kom vi fornøyde fram til Kornsjø hvor hjemtransporten ventet engstelig. Den siste etappen var det eneste stedet hvor vi så antydning til dårlig is. Det var selvfølgelig i et trangt sund og lokalbefolkningen kunne opplyse at isen akkurat hadde lagt seg der.

Turen kan anbefales på det sterkeste. Det er ikke så ofte som dette er mulig siden det enten ikke er trygg is, eller det legger seg for mye snø på isen. Det er en spesiell følelse å gli i stor fart bortover en isflate og se det mørke vannet under. Ikke er det spesielt slitsom heller, men vi anbefaler gjerne å ta med skistaver. Man kan selvfølgelig også forlenge turen videre nedover Nordre Kornsjø, over Mellom Kornsjøen og til Søndre Kornsjø, men da blir hjemtransporten noe lang. Dette er kanskje områder for en egen tur?

Deltagerne
DeltagerneDeltagerne

Kartet studeres
Kartet studeresKartet studeres

Klar til avgang
Klar til avgangKlar til avgang

Første mann på vei
Første mann på veiFørste mann på vei

Lite snø på Store Erte
Bitte lite snø på Store ErteBitte lite snø på Store Erte

Første bytte av fottøy ved Ertehauen
Første bytte av fottøy ved ErtehauenFørste bytte av fottøy ved Ertehauen

Kartet studeres igjen
Kartet studeres igjenKartet studeres igjen

Syd i Store Erte
Syd i Store ErteSyd i Store Erte

På veie til Nordre Boksjø ved Taklund
På veie til Nordre Boksjø ved TaklundPå veie til Nordre Boksjø ved Taklund

Gutta i farta på Søndre Boksjø 1
Gutta i farta på Søndre Boksjø 1Gutta i farta på Søndre Boksjø 1

Gutta i farta på Søndre Boksjø 2
Gutta i farta på Søndre Boksjø 2Gutta i farta på Søndre Boksjø 2

Gutta i farta på Søndre Boksjø 3
Gutta i farta på Søndre Boksjø 3Gutta i farta på Søndre Boksjø 3

Gutta i farta på Søndre Boksjø 4
Gutta i farta på Søndre Boksjø 4Gutta i farta på Søndre Boksjø 4

Blank is på Søndre Boksjø 1
Blank is på Søndre Boksjø 1Blank is på Søndre Boksjø 1

Blank is på Søndre Boksjø 2
Blank is på Søndre Boksjø 2Blank is på Søndre Boksjø 2

Her var isen tynn gitt
Her var isen tynn gittHer var isen tynn gitt

Tør vi?
Tør viTør vi

Best å gå rundt
Best å gå rundtBest å gå rundt

Hallerøddemningen
HallerøddemningenHallerøddemningen

Bergstien passerer ved Hallerøddemningen
Bergstien passerer ved HallerøddemningenBergstien passerer ved Hallerøddemningen