Morten Westergård presterte sit beste løp noengang på langdistansen i junior VM igår

"Dette er det beste jeg har gjort noen gang" gliste Morten etter målgang i går ettermiddag. Etterpå måtte han flykte ned på hotellet i ly for kraftig regn og fikk aldri riktig nyte at han i fler timer, ledet junior VM med stor margin. Til slutt blev det til en meget flott 11. plass.


......... Etter NM-uka i fjord byttet Morten fra Varegg til Halden SK. Etter en oppvekst med bra teknisk opplæring og et fysisk krevende terreng i Bergen, var det tide og ligge et hakk til på satningen. Det betød et nyt bosted og pga. orienteringsmiljøet blev Halden valgt.

Fort viste Morten sit store postientiale og bla. hver torsdag morgen tok han utfordringen opp på trening i kampen mot etablerte seniorløpere. En kamp, hvor han på ingen måte fallt igjennom. Derfor var det en offensiv kar jeg hadde invitert til en samtale om sesongen 2009 på Le càfe i Halden storsenter en kald vinterdag. "Hvor bra tror du det er realistisk at du kan prestere?" spørte jeg. "hm......om alt går som det skal tror jeg at jeg kan klare en top 10 på langdistansen på Junior Vm" svarte Morten. Ut ifra resultater så langt, var det et godt steg frem, men vi var begge enige om at det var realistisk og heretter var det hodemålet for 2009. Selvfølgelig kan en slik resultat målsetting ikke stå alene. Så delmål og en utreddig på, hva som krevdes mentalt og teknisk for å oppnå målsettingen, blev gjort. Etter det var det klart til å kjøre på med trening.

I løpet av vinteren gikk det litt opp og ned, som det altid gjør og Morten jobbet på bra med de arbeidsoppgaver vi var enige om. Likevel kom det en stor bom når vi hadde satt opp prestasjonøkt (økt hvor eneste fokus er å prestere sit beste, kan også være etløp) Dette blev fort en begrensning for Morten og det forplantet sig litt utover i sesongstarten. Først på Jukola klarte han å løpe et 100% kontrollert løp og dermed steg selvtiliten et hakk igjen, for et delmål var i boks. Du kan ikke forvente at du er bedre på konkurranse enn du viser på trening, så nå var den begrensning brutt. Fokus kunne ligges på Junior VM og troen på suksess var intakt.

Nå kjenner vi fasiten og med en 11. plass realiserte Morten sit mål, eller kom så nær en kunne. Så jeg forstår at han var glad, da jeg snakket med han igår. Han skal være utrolig stolt over det han presterte og han beviste at hard og målrettet jobbing lønner seg.............Men Morten,,,, dette blir bare starten for også resten av junior VM og sesongen kommer med nye utfordringer og jeg håper at du står på og jobber hardt på videre.

En treners beretning
Kenneth Buch