The game can begin

Kajsa løper stafettKajsa løper stafettI dag starter årets sportslige høydepunkt for våre beste o-løpere og for Halden Skiklubb. Klubben stiller med mange løpere på startstreken og her gir vi en liten vurdering av våre muligheter (og drømmer).

I den norske troppen stiller Olav Lundanes, Anne Margrethe Hausken og Anders Nordberg. Anne Margrethe som var fjorårets store dameløper, stiller i år på startstreken på alle distanser unntatt mellom. Hun er en klar medaljekandidat på alle distansene. Med en litt spesiell sesongoppladning pga skade i kneet, synes vi at Anne Margrethe har kommet meget sterkt og offensivt tilbake. Og det blir ingen overraskelse om det blir medaljer igjen dette året også. Her gjelder det å ha flyten og "stang inn", noe vi føler er en egenskap Anne Margrethe behersker.På stafetten løper Anne Margrethe 2.etappe med Betty Ann B. Nilsen og Marianne Andersen henholdsvis foran og bak. En damestafett hvor for øvrig Halden SK har 3 gode medaljekandidater. Foruten Anne Margrethe, er det Kajsa Nilsson som løper på det svenske laget samt Vendula Klechova på det Tsjekkiske laget. Svenskene og Kajsa er i kraft av tradisjoner og tidligere meritter, en av de store favorittene her. Kajsa løper kun stafetten dette året og har tidligere levert gode etapper for det svenske damelaget i mesterskapssammenheng. Og vi ser ikke bort ifra at det kan bli et Halden oppgjør i tet på 2.etappe. Tar vi med Vendula Klechova i samme omgangen, kan det bli en reprise av VM stafetten i Sverige 2004. Da løp 3 Halden løpere ut sammen i tet på 2.etappe herrer, med henholdsvis Jarkko Huovila, Øistein Kristiansen og Emil Wingstedt. Vi har lov til å drømme litt. Tar vi med at Celine Dodin helt sikkert løper på det franske laget, så er dette en distanse med meget store HSK sjanser til edelt metall. Kanskje den beste i hele mesterskapet dersom vi går til verks med statistikk og sannsynlighetsberegning.

Individuelt i dameklassen er det først og fremst Anne Margrethe fra vår klubb som vi kan håpe på, men årets sesong har også vært en stor opptur for Vendula Klechova. Vi blir ikke overrasket med en finale eller to. Med strålende løping i årets Tiomila friskt i minne samt en sterk o-ringen prestasjon, er Vendula tilbake for fullt og vi gleder oss over fremgangen.

Anders Nordberg, som har 3 individuelle VM-medaljer fra tidligere (2 bronse og 1 sølv), jakter på det edleste metallet. Sesongen har så langt vært meget bra for Anders og grunnlaget burde være i orden for optimale prestasjoner fra hans side. Med deltagelse på mellom, lang og 3.etappe stafett, er det gode muligheter for medalje dette året også for Anders. På stafetten løper Anders sammen med Holger Hott, Audun Weltzien og avslutter som nevnt selv. Her er det rutine og stafetterfaring hele veien, og vi tror at Holger, Audun og Anders har en fair mulighet til medalje. Og når det gjelder stafett, betyr rutine svært mye.

Vanskelig å spå hvilken distanse Anders har sin beste medalje mulighet på, men med bronse og sølv på de to foregående mesterskap på langdistansen, er det en god mulighet her. Vi har noen sterke konkurrenter og ikke minst Daniel Hubmann som må finne seg i å stille med favorittstempelet.  Men mye skal klaffe for å kunne vinne langdistansen. Dagsform og vilje til å presse ut de siste kreftene betyr alt på denne kraftprøven. Noe vi tror Anders er dyktig til og som han tidligere har vist ved flere anledninger. At Anders også har fått ansvaret på 3.etappen på det norske herrelaget tror vi kan være et smart trekk og vi ser med spenning fram mot herrestafetten.

En herrestafett hvor bl.a. det svenske laget p.t. er en av de store favorittene sammen med Sveits og Russland. Emil Wingstedt er en av mulige kandidater til en plass på laget, og i tillegg skal Emil løpe samtlige individuelle distanser. Emil har tidligere svært bra resultater på sprint-distansen og det er vel her han har sine beste muligheter dette året også. Vi leser i siste nummer av Skogssport at redaktør Ola Gustavsson er litt usikker på Emils kapasitet i "nuläget", men det er ikke vi. Emils rutine og sprintegenskaper samt evne til å slå til når det gjelder som mest, tror vi kan være det lille ekstra som kreves for å lykkes 100% på sprinten.

Hva Olav Lundanes kan få til på langdistansen, blir også spennende. At Olav kan klare finalen og levere er bra prestasjon, er vi trygge på. Dagsformen vil her avgjøre og vi gleder oss like mye som Olav, til startskuddet går.

Kiril Nikolov og Iliana Shandurkova stiller for Bulgaria. Kiril har mange bra VM løp fra før og ryktene sier at han er i bra form i år også. Langdistansen er klart hans beste distanse og en top 6 kan være innenfor rekkevidde. For Iliana vil top 25 være en bra resultat.

Torben Wendler har løpt bra i de tyske uttagningsløpene, samt prestert bedre på forsesongen enn tidligere og vi håper at Torben kan klare en finaleplass med full klaff. Det hadde vært gøy med en videre progresjon i resultatene for Torben.

Celine Dodin som har levert strålende startetapper på HSK's damelag, tror vi har svært gode muligheter i Ungarn og kanskje en plass på topp-10, spesielt på langdistansen er innen rekkevidde.

I Pre-O VM har vi også med en debutant dette året hvor Martin Jullum kvalifiserte seg på det norske laget. Dette er meget sterkt av en løper som er relativ fersk i pre-o sammenheng. Martin som var en lovende juniorløper for noen sesonger tilbake og med plass på det norske juniorlandslaget, hevder seg nå med bravur i pre-o sammenheng. Vi er spente på hans debut.

Med dette ønsker vi alle våre løpere lykke til i årets VM samt til Kenneth Buch, som har fått ansvaret med å coache New Zealand dette året, og til Petter Thoresen/Øystein Kristiansen som landslagssjef for det norske laget.