Lærerikt seminar for ungdomstrenere på Høiås

SeminarHoiasLørdag 20. november arrangerte Halden Skiklubb et seminar på Høiås for o-trenere og ledere som har ansvar for 8-16-åringer. Kongsberg O-lag, Raumar o-lag fra Romerike, samt Fossum og Nydalen fra Oslo var representert, i tillegg til mange av våre egne trenere og ledere.

Halden Skiklubb er blant de største norske orienteringsklubbene i aldersgruppen 8-16 år. Her har det i år har det vært nesten 70 barn og ungdommer innom torsdagstreningene, og mer enn 40 av dem kommer fast. Med dette seminaret ønsket vi å lære av andres erfaringer, få gode idèer og knytte kontakter.

Hver klubb holdt forberedte innlegg om eget ungdomsarbeid. Vi ønsket å lære mer om hvordan vi kan beholde løperne, skape et godt sosialt miljø og hvordan ungdommene skal bli bedre o-løpere. Vi hørte blant annet om BRAVO på Romerike, 1000- posters-prosjektet i Fossum, O2-samarbeidet i Nydalen og Klubb-bussen til Kongsberg.

Overgangen fra 12- til 13 årsklassen og fra 16- til 17 årsklassen er noe alle klubber synes er utfordrende. Det er vanskelig å finne balansegangen mellom friluftslek og o-teknikk. Mange hadde for eksempel erfart at 11-12 åringene fortsatt etterspør ”barnslige” uteleker. Det er også utfordrende å ta hensyn til både de som er konkurranseinnstilt og de som i hovedsak ønsker et sosialt miljø. Et annet dilemma er om barna skal deles etter alder eller ferdigheter når man trener o-teknikk.

Alle klubbene la vekt på å arrangere fellesturer for å styrke det sosiale miljøet, både på klubb- og kretsnivå. Vi fikk også mange nyttige tips om samarbeidsprosjekter med andre idretter, blant annet innen langrenn, friidrett og sykkel. Halden Skiklubb er den eneste av klubbene som har o-treninger gjennom hele året. De andre klubbene bor i mer snøsikre strøk, og de fleste av ungdommene der er aktive langrennsløpere om vinteren.

Seminaret ble avsluttet med middag lørdag kveld. Hadde det ikke vært for at barn skulle legges og mange skulle løpe 20 km fra Skolleborg til Høiås på søndag, så hadde vi vel diskutert ennå!

Første bildet viser løperne ved starten på Skolleborg og klar for 21,5 km til Høiås over Håkenby-fjellet.

Andre bildet er fra søndagens UFO-Challenge konkurranse, fra venstre: Kristine Rapp, Raumar O-lag, Hanna Moum og Hedda Raadal Bjørlo, Halden SK, Marlin Haavengen, Kongsberg O-lag og Ragne Wiklund, Nydalens SK (dagens vinnerlag)

.skolleborg_start

Vinnerlaget