IOF har godkjent "touch-free" på prøve

Man slipper med andre ord å legge den elektroniske brikka fysisk på postdetaljen og kan løpe rett forbi i stedet. Selv har jeg ikke benyttet dette systemet og vet ikke så mye hvordan det fungerer i praksis. Men det åpner for noen interessante betraktninger.

Vi sakser fra IOF's hjemmeside: "The IOF Council has decided to provisionally approve the use of the 2013 version of the Emit touch free punching system, and any subsequent versions of the same system, at foot orienteering World Ranking Event level. The provisional approval will be valid for 2 years. In order to get final approval for use of this system at World Ranking Events, Emit can submit a further application to the IOF after a 12-month period. More information concerning the IOF punching system approval process can be obtained on this page."

 Hva betyr det i praksis? Først og fremst vil man kunne feste brikka et sted på kroppen tilsvarende man har på langrenn, ski-orientering etc - f.eks på håndledd, ankel eller andre beskyttede områder. Man slipper å ha et fremmed element som brikka i hånda som i dag. Dette anser jeg som en stor fordel.

Det er produsenten EMIT som har fått denne dispensasjonen og de har jo tidligere hatt en fordel framfor SportIdent at de har et backup-system. I dette tilfelle vil man vel ikke ha noe backup-system. Dette kan være en ufordel, dersom ikke ny teknologi oppveier dette.

På korte løp som sprint og mellomdistanse er sekunder ofte utslagsgivende og her ser jeg mulighet for at den enkelte utøver kan tjene / tape på riktig "stemplingsteknikk". Hvor nær må man være postenhet og når vet man at man har fått gyldig stempel? Hvor sterke er signalene og kan det være forskjeller på den enkelte enhet som utøverne bringer med seg? Skal bli litt spennende å se hvilke løsninger man presenterer her.

I orienteringsverden har vi levd med to forskjellige leverandører på tidtakning, EMIT og SportIdent på godt og vondt. Alltid greit med konkurranse, men noen ganger føler vi at det beste hadde vært å samlet seg om et felles system globalt slik at ressursene kunne vært doblet på utvikling med et større marked for den ene produsenten.

Hva vil kostnadene bli for den enkelte arrangør? Dette blir jo spennende å se hva det medfører for lokale klubber og foreninger med tanke på fornying av postenheter.

Teknologien innom o-sporten har vært drivende de siste årene og selv har vi jo sterke ressurser i klubben som har vært med på nyvinninger. Jeg tenker da på Hans Kurt Karlsen og Marius Bjugan som har utviklet stemplingssystemer for automatisk overføring til databaser via GSM nettverket og resultater presentert direkte på internett.

Selv har vi en entusiast i klubben, Thor Fagereng (Grenseritt-generalen) som har forfektet ideen om postskjerm-fri orientering!! Tenk deg muligheten av at du via ditt kart mener at du er på riktig sted uten at det henger noen skjerm der. Og løper videre uten at de rundt deg nødvendigvis vet hva du har tenkt. Da trenger man kanskje ikke ha spredningsmetoder lenger, hvem vet.

Uansett så vil den teknologien som gjør det enklere og mer attraktivt å drive idretten, trekke det lengste strået på sikt. Men det er viktig å ikke glemme når det gjelder tidtakning, at systemene må være 100% rettferdige for alle som deltar. Og personlig tror jeg at jeg ville sette pris på en form for kvittering som sa meg at jeg har godkjent stempel på posten. Litt gammeldags blir man etterhvert....