30 år med toppidrettsstatus

jorunn teigen 3

1 mai er det 30 år siden vi kanskje kan si at Halden SK ble sett på som en klubb på toppnivå. Da arrangerte vi selv nemlig det første offisielle verdencup løpet på Lindtjern kartet i Aremark kommune. Og en av våre kvinnelige stjerner, Jorunn Teigen vant dameklassen.

Jorunn som kom fra Skrim til Halden i 1982, etablerte seg raskt i det gode damemiljøet til HSK og var en av Norges beste dameløpere over flere år. 1986 var et år hvor forøvrig Jorunn også ble nr 2 i den totale verdenscup med seier i nevnte Halden, USA og 3.plass i Canada.

Halden SK som i årene i forkant av 1986 hadde vært en av de toneangivende klubbene i det som vi kalte Vesta-Hygea Cupen, eller nærmere bestemt NM for lag. En meget prestisjefylt klubbkonkurranse blant svært mange orienteringsklubber i Norge på den tiden. At Halden SK vant Cupen som første lag i 1972, var den gang meget stort. Og det ble mange "bøtter" på Høiås etterhvert.

Men altså 1. mai 1986 var en merkedag for Halden SK på det internasjonale plan med Jorunn Teigens seier i dameklassen. Siden fulgte Jorunn opp det samme året med å bli den første til å vinne et senior NM for Halden SK (NM langdistanse - nå ultralang) og damene vant også Jukola stafetten. Her løp Anne Marie Haugerud (Solheim), Ragnhild Bente Andersen, Anne Line Berglia (Nydal) og Jorunn Teigen på laget. En bragd de gjentok i både 1988 og 1990. Dog med litt andre lagsammensetninger hvor Anne Line og Ragnhild Bente var med på alle tre seire. I tillegg fikk også Lene Puck, Berit Sofie Grydeland og Trine Olaussen (Antonsen) med seg Jukola seier i den perioden.

1986 var altså på en måte året hvor den sportslige snøballen for alvor begynte å rulle for HSK. Vi kan også nevne at det var første gang damelaget kom på pallen med 2 plass på NM. Damelaget vant også O-festivalen som var Norges største stafett og hadde stor prestisje.

Ragnhild Bente Andersen ble så klubbens første verdensmester i stafett i 1987, og Halden SK arrangerte landskamp i 1987 på Kjølen ved Prestenga i Rokke hvor verdenseliten var på plass. Så vi kan vel si at det var damene som åpnet toppidrettsballet på Høiåsen.

Så vet vi alle hvilken vei det gikk. Petter Thoresen kom til klubben og ble verdensmester nesten direkte i 1989. Etter det har seire i alle de store stafettene blitt innkassert og verdensmestre har vi fått på løpende bånd.

Mange tror nok at det å holde seg på toppen er enkelt og kanskje en selvfølge, men det ligger utallige arbeidstimer bak de resultater klubben har fått opp igjennom årene. Mest av løpere selvsagt, men også betydelige arbeidsinnsatser på dugnadssiden som grunnlag for å legge til rette for toppidrett.

Om vi klarer nye 30 år med samme suksess skal vi ikke si noe om, vi skal prøve å klore oss fast på den gylne gren. Og på 1. mai kan HSK'ere gjerne heve glasset og jubilere med 30 spennende år bak seg med toppidrettsstatus.

Under første del av løypa som var totalt 8.8 km med publikumspost. (Lånt fra kartoteket til Helle Johansen, World of O Maps)

 worldcup