Kombiner satsing og studier i Halden med toppidrettsavtale ved Høgskolen i Østfold

Ønsker du å kombinere studier og toppidrett? Dette kan du gjøre ved Høgskolen i Østfold, med en såkalt toppidrettsavtale. 

Anders 1

Høgskolen i Østfold har i mange år hatt en avtale med Østfold Idrettskrets (og de siste årene Olympiatoppen Øst) om tilrettelegging av studier for satsende idrettsutøvere. Denne avtalen kan benyttes av utøvere fra hele landet som ønsker å bo og studere i Østfold. For å få en toppidrettsavtale, må du søke om toppidrettsvurdering. Dette kan du søke om du er på høyt nasjonalt eller regionalt nivå i din idrett, eller hvis du er med i spesielle forbundsprosjekter. Toppidrettsvurderingen søker du om hos Olympiatoppen Øst, som ved behov tar kontakt med forbund og kretser for å få en vurdering av nivået ditt.

Med en toppidrettsvurdering forplikter Høgskolen i Østfold å tilrettelegge studiet til din satsing, så langt det lar seg gjøre. Vanlig tilrettelegging er utsatt frist på oppgaver og aktiviteter som må gjøres og bestås før du kan ta eksamen (såkalte arbeidskrav) og tilrettelegging av eksamen under viktige konkurranser og samlinger. Det er også et alternativ å søke om å få ta studiet over flere år, dersom du ønsker det. Hvilken tilrettelegging du kan få, avhenger blant annet av hvilke krav som stilles i studiet du søker deg inn på.

Du kan også ha rett til å få tidlig opptak, men da må du søke opptak før 1. mars. For de aller fleste orienteringsløpere holder det å søke opptak til ordinær søknadsfrist (15. april) og levere inn en toppidrettsvurdering i starten av studieåret.

Orienteringsløpere driver en individuell idrett, og har erfaringsmessig gode muligheter for både å tilpasse satsingen sin til studieløpet – og tilpasse studieløpet til satsingene. En av de siste orienteringsløperne som benyttet seg av toppidrettsavtalen ved Høgskolen i Østfold er haldenseren Anders Felde Olaussen, som nå løper for NTNUI. Om toppidrettsavtalen sier Anders følgende:

- Jeg tok årsstudiet i kroppsøving og idrett ved Høgskolen i Østfold studieåret 2015-2016. Foreleserne på studiet var veldig interessert i å legge til rette for at jeg skulle få være med på treninger, samlinger og løp, uten at det gikk ut over studiet. Studiet hadde mye praktiske aktiviteter i mindre klasser og jeg fikk blant annet veksle mellom de ulike klassene slik at det passet til mitt opplegg.

God tilrettelegging i starten av studieåret gjorde at Anders fikk forberedt seg godt til juniorguttas store klubbmål i høstsesongen - og var med å tok Halden Skiklubbs første seier i junior NM stafett for gutter.

Er du interessert i toppidrettsavtalen, kan du lese mer om denne hos Høgskolen i Østfold. Avtalen ble i sin tid inngått med Idrettskretsen, men forvaltes i dag av Olympiatoppen Øst. Skriv gjerne en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. om du har spørsmål.