Våre muligheter dette året
Årets 25-manna går den 11. oktober og vi i HSK har store ambisjoner denne gangen. Forberedelsene er i full gang med innpisker Tor Ragnar Andersen og coach Kenneth Buch. At eliten satser og forbereder seg er av avgjørende betydning, samtidig som at breddeløperne også fokuserer fremover. Helgens klubb-KM stafett var et ledd i satsningen, og neste trinn er en dedikert 25-manna relatert trening på Høiås førstkommende torsdag i forbindelse med kakefesten. Og årets mannskap ser ut til å bli svært skarpskodd, både i toppen og bredden. Sterke løpere som f.eks Emil Wingstedt, Anders Nordberg, Erik Axelsson, Mattias Karlsson, Marius Bjugan, Anne Margrethe Hausken og Ida Marie Næss Bjørgul er alle påmeldt. Alle VM deltagere tidligere denne sesongen. Og når vi i tillegg vet at Helmer Westlund ligger i tradisjonell oppladning til H40 etappen, samt løpere som Kjetil Bjørlo og Kajsa Nilsson er klare (samt mange flere), da må vi ha lov til å være offensive og optimister. Årets stafett-sesong på de store stafettene er foreløpig uten HSK-seier og med 25-manna som en fin mulighet til revansje. Nå har jeg ikke glemt at vi vant dameklassen på o-festivalen, men det er et lite stykke opp til TIO og Jukola m.h.p. status.
Rekruttering og arrangementstilbud
Når jeg innledningsvis nevner at det er får norske lag med, henger det nok litt sammen med avstand bort samt at det kreves 25 løpere for å kunne stille lag. Selv ser jeg på startlistene på kretsløp og andre mindre løp, at det er tynt med deltagere på visse høstløp. I en relativ tung o-krets som Østfold er det ca. 250 med på KM langdistanse og det er nok en halvering siden glansdagene tilbake på 70- og 80 tallet. På vanlig kretsløp kan det i Østfold være 150 deltagere og færre. O-gruppene rundt omkring i klubbene har store utfordringer når det gjelder rekruttering. Det er vanskelig å få nytt blod inn i o-sporten og det kreves svært mye arbeid å kunne holde ungdommen inne i idretten gjennom flere år. Mange klubber rundt i landet har tidvis bra opplegg og det gror fram gode ungdomsmiljøer her og der, først og fremst for at det er inspirerende og gode lederkrefter som styrer aktivitetene. Og jeg har tro på at nytenkning på løpstilbudet eller "det å reise på o-løp", kan være med å gjøre det mer attraktivt for ungdom og rekrutter. Vi o-klubber må være villig til å se på arrangementene våre og hva som skal til for at ungdom gleder seg til å dra på o-løp. Noen forslag har jeg dog som også får være innspill i vår egen klubbutviklingsdebatt senere i høst:
- Fri start i flere ungdomsklasser, bruk EMIT som tidtakning. Det vil si man kan starte samtidig om man vil. Hensikt med dette er at en "fersking" kan starte sammen med en kamerat som er litt bedre og få gode opplevelser.
- Opprett flere løyper med tavterskel- orientering og dropp klassebegrensning. Se til O-ringen og det store tilbudet av direkte klasser på forskjellige nivåer. Det er ikke noe i veien for at en eldre og yngre deltager løper i samme løype og klasse. Det er viktig at nybegynnerne får enkle løyper og at de ikke blir løpt i senk av sine jevnaldrende.
- Alle løp bør ha oppløp med publikum omkranset som supportere. Det å komme til mål, må oppleves som noe positivt og gøy. Mange har bommet litt og fokuset må vekk fra tabbene, men over til det som har væt bra og morsomt underveis.
- Innfør strekk i flere klasser som er merket med bånd, da kan man måle seg med de beste på bare farten. Alle får jo strekktider og her kan en "løper" hevde seg.
- Vurdere klasser/løyper med overraskelser underveis. Kanskje skal man ha en bemannet post og utføring av spesialoppgaver før man kan løpe videre.
- Innfør løyper av mer langdistansepreg og hvor ungdommene er lengre ute i skogen, men i patruljer. Se f.eks patruljestafetten på o-festivalen. Et glimrende tiltak, flere av slike også vanlig løp. Fellestart tidlig på dagen og 1-3 timer i skogen for ungdommer fra 10-16 år går helt fint.
- Innfør stafetter med raske fellesstarter etter at teten er kommet inn slik at det ikke blir så stort strekk i stafetten. F.eks 5 min etter at 1.etappe er i mål, løper alle ut på 2.etappe for de som ennå ikke har vekslet. Det samme skjer på neste etappe, dog med litt lengre tidssone før de slippes ut. Dette medfører at man slipper å være redd for å "dumme seg ut" og laget er med for fullt. Selv med en dårlig etappe i starten. En utfordring her er tidtakersystemet slik at det er overkommelig å håndtere dette med mange lag. Personlig skulle jeg ønske at alle ungdomsstafetter og veteranstafetter var slik. Det er lite moro å vente i 30 minutter på 1.etappeløperen og det er like lite morsomt for den som bommer så mye på en stafett.
- Lag en oppgave løype på vei til start beregnet for foreldre og nybegynnere. La det blir slik at det er opplæring på vei til start og noen oppgaver. Gratis for alle og levering av en besvarelse på start. Så kan foreldre som følger ungene til start også delta, samt at ungene lærer noe litt sånn automatisk. Kanskje man skal levere en slik for å starte som et "krav"
- Sett klubbens flinkeste til å snakke med nybegynnere på start som en egen funksjon/jobb. Vet at de har slike roller i Sverige og vår Kajsa Nilsson fungerte som en slik på forrige Norwegian Spring.
- Alt dette kan ikke gjøres i alle løp, men med bruk av slike metoder tror jeg at det kan bli mer moro å stille på startstreken. Det bør bli slik at det blir jevnere mellom deltagerne og ikke slik at resultatlista er seg selv lik hver gang.
Utfordringer til veteranene
Men noe annet som ikke minst er viktig å tenke på, er hvordan man skal beholde veteranene. De som er ytterst viktige på arrangementene og som må være med å styre klubbene. Det er viktig både at veteranene har et godt tilbud på løpssiden og at det ikke blir for lett og enkelt. Derfor er 25-manna en viktig stafett for klubbfølelsen og samholdet. Her løper ungdom, topp og veteraner sammen. HSK har prioritert dette som en breddeaktivitet i flere år, og ikke minst med å ha med et 2. lag for å få med flest mulig for å skape en god sosial ramme.
I full tradisjonell stil blir det busstur bortover og sosialt på Djengis Kahn på kvelden i Stockholm. 25-mann er på høsten hva TIO er på våren, og en fin avslutning for o-gruppa på konkurransesesongen når det gjelder stafetter. Vi ønsker trener og lagleder apparatet lykke til med forberedelsene, og håper på en fin tur bortover.
Siste nytt
Mest sett