Den viktige fredagen

olav_copyDet er fredag morgen i Lausanne og det er ikke fritt for at det ble litt dårlig søvn i natt. Både fordi det er ganske varmt her nede (uten air-condition på rommet) og tankene svirret rundt gårsdagen og ikke minst morgendagens stafett.

Norge tok to gull på hjemmebane i 2010, Trondheim og vant damestafetten i 2009. I 2008 vant Anne Margrethe sprinten i Tjekkia. Så dette gullet smakte meget godt igjen for norske orientering, spesielt når det er i Sveitsernes egen lekegrind. Sveits som svært sansynlig blir beste nasjon og som har vært verdens beste o-nasjon de senere sesongene. 

I dag er det hviledag og stor kongress her nede med alle landenes delegater. Sverige vil bli tildelt VM for 2016 i Strømstad og vi snakket litt med vår gamle kjenning fra Idefjorden, Göran Olsson etter løpet i går. Han regnet med at det ble en arrangørsforening med alle klubbene i Bohuslän og det var løyper og kart som han så for seg som sin oppgave fremover. Gøteborg søker veteran VM i 2015. Det vil også bli avgjort hva slags VM program det vil bli fremover, noe som vil ha betydning for hvilke arrangement eventuelt Halden SK skal eller vil posisjonere seg mot.

Morgendagens stafett kommer helt sikkert til å bli jevn og spennende, og i herreklassen er det meget åpent. Vi tror kanskje det er opp til 10 lag som kan vinne stafetten eller være med helt framme i tet. Og Norge er et av dem, det både håper og regner vi med. Lagene er sikkert tatt ut og landslagsledelsen har helt sikkert vurdert forskjellige kandidaturer og varianter. Halden SK har 2 aktuelle løpere i Olav og Magne, så det blir spennende å se hvordan Thoresen & Co har vurdert norges taktikk og valg av løpere.

I dameklassen har Halden SK 3 damer i troppen og det er nok Mari og Anne Margrethe som aspirerer til en plass på laget. Damene har en god mulighet til medalje liksom gutta, og sammen med Finland, Russland, Sverige, Tjekkia og Sveits er de kanskje de land emd størst muligheter. Det er jo Finland og Sverige som har dominert damestafetten de siste 10 årene. Spesielt Finland med Minna Kauppi i spissen har forsynt seg grovt av gullfatet de siste årene.

Så håper vi at det blir folksomt på Chalet-A-Gobet i morgen og at IOCs representanter har anledning til å bivåne et spennende o-mesterskap. Orientering på OL programmet i 2020 ville vært både en sensasjon og positiv overraskelse, men med dagens teknologi og mulighet som TV sport, tror vi at alt kan skje. At Latvia meldte seg på som vinnernasjon, tror vi også var positivt i så måte.

Selv skal jeg opp å løpe publikumsløp fra gårsdagens terreng nå i formiddag, så o-formen blir litt finpusset. Vi høres.

lea

Lea løp også langdistansen i går og her i oppløpet i fint driv.