Tusen takk Olav

Borensberg 2012-05-06 Orientering Herrarnas Tiomila : Herrarnas Tiomila seger Halden SK Olav Lundanes(Foto: Peter Holgersson/Pic-Agency Sweden)Nyckelord: Stafett natt/dag herrar tio sträckorNår Olav Lundanes nå legger opp som toppidrettsutøver, så blir et kapittel i både Halden SKs og Norsk orienterings historie rundet av. Olav flyttet til Halden høsten 2008, og har representert Halden Skiklubb siden 2009-sesongen. Olav hadde tidligere representert Osloklubben, Østmarka OK hvor han som juniorløper blant annet vant 4 gull og 5 øvrige medaljer, fordelt på 3 juniorverdensmesterskap fra 2005-2007.

Barne- og ungdomsårene trådte Olav i Emblem IL fra Ålesund, og det var her grunnlaget ble lagt med utallige treningstimer på Eikenosen på 90- og 2000-tallet. De som fulgte med på talentene i norsk orientering, kunne ikke unngå å legge merke til denne unge ambisjonsrike gutten som på blant annet Hovedløpene ga vitne om at en vinnerskalle var på gang.

At Olav skulle velge Halden SK videre som sin klubb var ikke tilfeldig. På begynnelsen av 2000-tallet arrangerte Halden SK og Finnebustiftelsen hver sommer en treningsleir for talentfulle finske og norske orienteringsungdommer. Olav hadde vært deltager her og har senere fortalt at han den gang så for seg å komme tilbake til Halden og Høiås som seniorløper senere. Han likte det han så på Høiås og toppidrettsmiljøet rundt i klubben.

Med Olavs inntreden i Halden SK trøya fra sesongen 2009, gav det klubben et nytt løft på det sportslige nivået både på stafetter og individuelt. Olav ble fort en naturlig ankermann på laget og løp oss inn til seier i både Jukola, 10Mila, 25Manna og NM-stafett ved flere anledninger.  Med Olavs o-tekniske trygghet og løpskapasitet, var han en garantist for å holde klubben inne i tetbildet på stafettene og gjerne avslutte i suveren stil.

Han tok sitt første individuelle VM-gull under VM i Trondheim i 2010 på langdistansen. Som 22 åring vant han da til full jubel og glede for svært mange av klubbens medlemmer som hadde reist til Trondheim som supportere. Det ble starten på det første av totalt 10 gull i VM-sammenheng.

Olav Lundanes har i hele sin karriere vært meget dedikert og satset 100% på o-sporten. Han har vært en heltidsutøver som ikke har latt noe være overlatt til tilfeldighetene, og han vært opptatt av å forbedre sine svakheter foran de enkelte mesterskapene.

Foran 2012-sesongen hvor VM gikk i Sveits, tok Olav konsekvensen av at terrenget var helt annerledes i Lousanne enn Trondheim og Norden. Med en annen undervegetasjon satte det mer krav til fartsteknikk, noe Olav møysommelig la vekt på i sine forberedelser og treningsarbeid. Dette gav resultater og Olav vant langdistansen helt overlegent den gang, kanskje hans sterkeste prestasjon i VM-sammenheng i alle disse årene.

I en periode på 10 sesonger har Olav vært helt i den ypperste verdenseliten og det vitner om en utøver som har gått den ekstra «milen». Da Olav sammen med samboer Ida Marie Næss Bjørgul, i 2017 flyttet til Finland, var det også et ledd i perfeksjoneringen med forberedelser i et nytt miljø. Dette for å kunne prestere bedre i kommende mesterskap og samtidig få nye impulser.

I kraft av de resultater Olav har oppnådd, er Olav utvilsomt tidenes største idrettsutøver i Halden SK drakten. Med totalt 10 gull i VM, flere EM-gull og drøssevis med NM-titler, rager Olav øverst på tronen blant svært mange andre sterke utøvere.

Som klubbmedlem og dugnadsmedarbeider, har alltid Olav også vært med å ta sin tørn. En morsom episode her fra tidligere i vinter hvor vi var på søndagsbesøk på Høiås: Olav Lundanes og familien hadde hyttevakt og stilte bak disken i salget av vafler og kaffe. Mens vi sitter på klubbrommet, kommer en annen utenbys gjest bort til oss og nesten hvisker fram, «Han i disken med munnbindet, er ikke det han Olav Lundanes?» Med ærefrykt i stemmen konstaterte vår bekjent at dette var helt unikt, det at verdensmesteren også var med på slik dugnadsarbeid. «Ikke alle verdensutøvere som er det», smilte han.

Når Olav nå velger å takke for seg i toppidretten, og man reflekterer mer over hans karriere, så er det forhåpentligvis lettere å få fram hans storhet. Spesielt for dem som kanskje ikke har vært like tett på Olav og orienteringsmiljøet i det daglige, vil noen øyne kunne åpnes mer. Orienteringsidretten er ikke noen idrettsgren som har hatt noen særlig stor plass i TV-ruta i de siste årene og utøvere som Olav har nok ikke fått den naturlige oppmerksomheten som kvalitetene egentlig har borget for. Nå tror vi ikke at dette er noe Olav har brydd seg så mye om, ei heller vært så viktig for ham. Olav har vært mer opptatt av at o-sporten skulle beholde særpreget med spesielt den klassiske langdistansen, med intervallstart og kåring av den beste utøveren som gjør sitt løp på egenhånd.

Olav fikk aldri noe særlig sans for sprint-orientering og med løping i urbane omgivelser, ei heller løp med fellesstarter og hvor vinner gjerne kåres på oppløpet. Olav har vært tro mot begrepet «Orientering, skogens idrett med fokus på egne veivalg».

Da det første rene VM i skogsorientering gikk i Østfold i 2019, var det ikke overraskende at Olav vant både langdistansen og mellomdistansen. Lite ante vi vel den gang at det skulle bli Olavs siste på toppen av resultatlistene. Med senere skader skulle det vise seg at det ble vanskelig å komme tilbake.

Når Olav nå avslutter satsningen, starter et nytt kapittel for ham og familien. Det er planlagt utdannelse og skolegang, enten i Halden eller Fredrikstad før hele familien har planlagt et flytt tilbake til Eikenosa og Ålesund hvor Olav er vokst opp.

Vi i Halden SK er deg en stor takk skyldig Olav for alt du har bragt inn til klubben, og du har bidratt med i alle disse årene. Vi ønsker deg lykke til videre med fremtiden og håper jo vi fortsatt vil ha glede av ditt nærvær i både orienteringsmiljøet og i dagliglivet for øvrig. Enten det være seg her fra Halden eller med base fra Ålesund etter hvert. Vi vil passe på anledning til å takke Ida Marie også, en jente som har gått gradene i klubben fra hun begynte med orientering og som også oppnådde meget gode resultater. Dere har vært et sammenspleiset team i flere år, noe som også har vært en nødvendighet for dine resultater, Olav – noe du selv har påpekt mang en gang når det skal takkes.

«Well done til skogens ubestridte langdistansekonge».

På vegne av Halden Skiklubb
Jens Erik Mjølnerød

OLavLMellomWin

H21hsk