Du kan bli best i Østfold, ikke bare i orientering.

Det er ikke mange år siden den gjengs oppfatningen her i Østfold var at skiløper det nyttet det ikke å bli her. Nå har vi 3 landslagsløpere, Ola Vigen Hattestad (Ørje), Jens Arne Svartedal (Trøsken) og Vibeke Skofterud (Slitu). Jens Arne har sågar vunnet VM gull individuelt, en prestasjon det står stor respekt av. Her i Halden har vi gode jenteløpere i Ingrid Bøe Jacobsen og Emilie Moberg, som begge har gode resultater på landsbasis. Hans Lie og Morten Andreassen m.fl. i TFL har her jobbet bra. Og vi tror at kunstsnøanlegget på Ertemoen har betydd mye for deres utvikling. Med mulighet for trening i nærmiljøet, selv med vanskelige værforbehold, Her i Halden SK er det lenge siden vi hadde noe særlig fart på ungdomsrekruttering innen ski. Langrenns aktivitet i HSK har først og fremst bestått av turgåere i større og mindre turrenn samt at noen av våre beste o-løpere som har vært med på KM-stafett. Det vi ser på landsbasis blant mange av våre mest talentfulle o-løpere, er at de også trener og konkurrerer svært mye i langrenn. Jeg registrerer med glede at mange av våre yngre o-løpere har gått til anskaffelse av rulleski, og ønsker de velkommen på rulleskitreningene. Tror at litt råtrening på langrenn er nyttig for våre løpere, og kan gi grunnlag for bedre løpsstyrke samt en mer allsidig trening i vinterhalvåret.

Ellers hadde vi en prat med Gudmund Olsen her forleden, og han kunne fortelle om aktiv dugnad hver tirsdag i kunstsnøanlegget.  Ny snøkanon var på gang og lengre trasse var planlagt.  Og han ønsker at noen flere fra HSK kunne stille opp og bli med. Hver klubb skal stille med 2 personer, men Gudmund har vel vært svært alene fra oss.

Andre steder i Østfold vi kan gå på ski, selv med dårlig vær, er i Trøsken og på Ørje. Trøsken kjører kunstsnø og har en brukbar strekning dersom kulda kommer og at man kan begynne å produsere. Mange har vel kanskje ikke vært og gått på Ørje ennå, anlegget er jo relativt nytt.  Og vi tok dermed kontakt med Nils Skogstad, som har vært sentral i gjennomføringen av skianlegget, Kjølen Skisenter:

Hei. Takk for hyggelig hilsen.

Ja vi er i gang med å forberede vintersesongen. Vi har hatt flere dugnadsgjenger fra både Sveige og Norge nå på ettersommeren og høsten. De fra Tøckfors IF har jobbet med selve løypetraseen. Vi har kjørt på jord og bark på en god del av traseen, skjønt mye gjenstår. Jord og bark lager en såle som skaper et telelag og dermed beholder vi snøen lenger. Det er viktig å få dekket til fjell og steiner som varmer opp snøen nedenfra. Vi fra norks side, fra Ørje IL og Rødenes IL har montert rør for vann og trykkluft. Vi kjøpte inn nye rør slik at vi nå kan lage snø direkte i hele traseen. Sist vinter måtte vi kjøre ut snø på ca 6-700 m. på svensk side. Og nå lørdag 3. nov. skal vi ha et kurs for alle som har meldt seg på til å være med å lage snø. Svært få av oss har noe særlig erfaring i så måte. Du og dine er hjertelig velkommen til en prat og en kopp kaffe når som helst.

Med vennlig hilsen

Nils S.


  Link til Kjølen her