Da ungdom fra Berg, Rokke og Asak samledes på Høiås påskeaften (Fra Smaalenenes Amtstidende, 1933)
Vi hadde for noen tid siden en forespørsel fra interessert hold i Oslo om hvorledes befolkningens opfatning av stedsnavnene på det nye kartet “Halden og Omegn” var. Ut fra den opfatning at navene bør legges op til den uttale som er levende på stedet selv.
Et av de navn som har været sterkt fremme i ordskiftet er Høiås. Det var tenkt bibeholdt på kartet med Høgås, og det blev pekt på at det var av interesse å få rede på hvorledes uttalen var på de steder, som ligger nærmest ved Høiås, på Demma.
“Amtstidende”s medarbeider tok sig derfor forleden eftermiddag en tur opover for å snakke med Demma - folkene om dette.
Vi traff først Kristian Gressholdt som nu er 78 år gammel og spurte om hvilket navn han helst mente stedet skulde ha. Han forsikret oss at i de årene han hadde bodd der hadde han all tid brukt Høiås, og heller ikke hørt nogen annen bruke noget annet navn. Han henviste oss imidlertid til sin nabo, Johan Andersen, som har bodd på Demma i 54 år.
Johan Andersen var elskverdigheten selv og en meget pratsom kar. På vårt spørsmål om hvad han mente om Høiås - Høgås, sa han at i alle de år han hadde bodd deroppe aldri hadde hørt annen betegnelse påstedet enn Høiås.
- Kan De huske hvilket navn Deres foreldre brukte?
- Jada, min mor snakket ofte om de morsomme påskefester på Høiås i gamle dager. En mendge ungdom fra Berg, Rokke og Asak samledes påskeaften på Høiåsfjellet til lek og dans. Min mor deltok i disse festene like fra 1850 årnene, og aldri sa hun da annet enn Høiås.
Ungdom på Høiås i 2007. Stedsnavnene er godt merket. Foto: Jens Erik Mjølnerød.
- De er vel i årenes løp kommet i snakk med en del mennesker som er kommet forbi her?
- Ja, det skulde jeg mene. I hundrevis av jegere og sportsfolk. De vet at folk vil gjerne slå av en prat når de treffer en langt heroppe i skauen. Og som det iseg hør og bør kommer jo gjerne samtalen inn på Høiås, - men aldri har jeg til dags dato hørt noen si Høgås, lel. (høgås uttales med en foraktelig grimase).
- Men tenk nå, Andersen, at myndighetene som jo gjerne vil fornorske alt mulig, tross alt kaller det Høgås?
- De er trulig til det, men det vilde være synd. Men De vet at for oss heroppe vil stedet allikevel alltid bli kalt Høiås, hvad de såenn skriver på et kart, - og jeg håper at dere unge også vil huske at det er et navn vi liker, og er fortrolig med og slett ikke vil miste, og jeg går ut fra at dere gjør hvad dere kan for at vi kan beholde det.
Det lover vi selvfølgelig - og gir oss på vei nedover til Fjeld. Vår lille 8 årige medintervjuer, som med megen opmerksomhet har fulgt samtalen, spør oss hvor vi kommer hen hvis går lenger opover forbi Demma.
- Til Høgås, erter vi.
- Jaså, sier pjokken, kommer vi til Høiås, da.
Det svaret syntes vi var all right, navnet sitter det - hos de unge som hos de gamle.
(Kilde: Smaalenenes Amtstidende 5.desember 1933.)
God påske! Har du en påskehistorie eller påskebilder? Del gjerne med oss i kommentarfeltet under eller på vår facebook side.
Følg med neste uke: Hva var Gampe og Gå?
Redigert av Anna Ulrikke Andersen.
Info om jubileumskalenderen
-
Halden skiklubbs jubileumskalender
Her kommer ukentlige publiseringer om Halden skiklubbs historie, 1891 - 2016. Vi teller ned til 125års jubileum gjennom hele 2015! Følg med alt på julaften: En reise i skiklubbens historie Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler...
-
En reise i Halden skiklubbs historie
Hva tenker du på når du leser Halden skiklubb? Tenker du på Høiås? Marka? Lysløypa? Eller får du kanskje assosiasjoner til toppidrett, verdensmestere og stafettseire? Gode venner, sosialt fellesskap og dugnad? Har du selv vært aktiv i klubben?...