Nybygg: Badstue på blytjern åpner 17.mai (fra Tidens Ekko)
Utover våren foregikk noe rart ved sydenden av Blytjern. Det var liv og røre både lørdag og søndag og til og med midt i uka.
Jo, det var Malkom som hadde fått en vanvittig ide, og hadde fått en del av gutta med påden. Det skulle bygges finsk badstue i form av en torvgamme. I en bortgjemt avkrok blev tomta stukket ut, og gravingen tok til. Efter hvert som nyheten blev kjent, kom flere av gutta til, og det var en solid arbeidsstokk som stod i tilslutt.
Arbeidet gikk med amerikansk hurtighet, og det tok ikke lange tiden før hytta stod ferdig. Steinovnen og røkkanal var fiksa og 17.mai var tillyst den første offentlige åpningsdag. Alle møtte, og alle blev skuffet, og ikke minst ideens ophav. Det blev ikke bare med den skuffelsen. Ny pipe blev bygd, og ovnen forandret, for det var enda noen som hadde troa påsaken. Det blev arbeidet seint og tidlig og det var trette rygger som drog hjem om kvelden. Skuffelse igjen. Flere mista troen. Ferien og sommer. Pånytt blev det tatt fatt efter ferien. Den som gir seg har tapt, tenkte Malkom. Nye bører blev bært og nye tak blev tatt, og endelig ville det bli resultater av strevet. Varmen kom i badstua. En kjente sig igjen fra Høiås. Svetten kommer sildrende, og det håber vi også pessemistene gjør.
(Tidens Ekko. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.)
Motstand
Da skiklubben ble drevet ut av Høiås av nazistene under krigen, bygde noen av guttene badstue nede ved Blytjern. Der holdt de til i Musehogget, en liten skjult hytte nede ved vannet. Man hadde ikke lov til å drive aktivt med orientering, men skiklubbguttene syklet til Fredrikstad for å holde på likevel, for så å sykle hjem igjen.
Etter hvert ble de også med i Milorg, og selv rodde jeg over ved Sorgenfri. En gang hadde nazistene fått tak i flere navn, og mange ble arrestert. Selv ble jeg vekket klokka fire om natten og sendt til Festningen, men slapp heldigvis fra det. Edgar ble tatt på posthuset og sendt av gårde, og jeg var kanskje den eneste han fortalte hele historien til. Jeg skjønte at jeg da hadde sluppet billig unna og ikke helt visste hva krig er.
Samme dag som Arne og Erik ble skutt, dro ogsåjeg til Sverige. Såfikk jeg høre det: I natt har det hendt en ulykke. De to var litt eldre enn meg, men jeg kjente dem godt. Det var sårart. Her hadde jeg holdt påillegalt i 4,5 år, ogsåer de to ute påsitt første oppdrag. Det var da jeg forsto at livet er brutalt. Vi reddet 2500 mennesker over Sorgenfri, og selv rodde jeg til 5. mai. Du kan tro jeg var lykkelig da krigen var over. Da var det rett opp til Skiklubben, og jeg har vært der nesten hver tirsdag og torsdag siden.
(Intervju med Robert Denis)
Følg med neste uke: Mitt første møte med Høiås
Regigert av Anna Ulrikke Andersen. Medvirkende: Robert Denis, Edgar G. Andersen.
Info om jubileumskalenderen
-
Halden skiklubbs jubileumskalender
Her kommer ukentlige publiseringer om Halden skiklubbs historie, 1891 - 2016. Vi teller ned til 125års jubileum gjennom hele 2015! Følg med alt på julaften: En reise i skiklubbens historie Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler...
-
En reise i Halden skiklubbs historie
Hva tenker du på når du leser Halden skiklubb? Tenker du på Høiås? Marka? Lysløypa? Eller får du kanskje assosiasjoner til toppidrett, verdensmestere og stafettseire? Gode venner, sosialt fellesskap og dugnad? Har du selv vært aktiv i klubben?...