Teknologi i Halden skiklubb

Speaker og datamaskin, Vårspretten. Foto: Halden arbeiderblad.

Effektiv generalprøve

Til arrangørens store tilfredsstillelse, var samtlige uttatte assistenter møtt frem til prøven av tidtagerapparatet for kommende N.M i budstikke. Selv om det ikke ble den store “fight” som forekommer blant de store gutta i selve Norgesmesterskapet, så ble det iallfall mulig for ledelsen å konstatere at med tillegg av ennå 2-3 funksjonærer, vil sikkert apparatet gå knirkefritt.

Med den beskjedne deltagelse i går og med den forholdsvis store tidsdifferanse mellom løperne, så virket tidtagerapparatet tilfredsstillende som det var, men når deltagelsen  kommer opp i 50-75 lag og med Norges beste løpere i spissen, blir det nok sikkert atskillig hetere rundt tidtagerne og utregnere. Alle var interessert i å gjøre sitt beste og er det mulig så blir det nok satt alt inn for at det skal gå knirkefritt “den store dagen”.

(25.august 1940. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.)

Vindkraft på Høiås

I 1940 fikk Skiklubben ikke noen ekstra parafinbevilgning til sine lamper. Følgende av okkupasjonen begynte å gjøre seg gjeldende, men Høiås ble først overgitt i juni 1941. De aktive ba Hovedstyret om å anskaffe et vindlysanlegg. Det ble innhentet anbud på et slikt anlegg, men det falt for dyrt til at styret kunne etterkomme anmodningen!

Hvordan kunne Skigruppa finansiere prosjektet som Hovedstyret ikke så seg i stand til. Jo, de gikk til vertinnen på Høiås, Gullaug Ohlgren, og lånte hele beløpet som skulle betales tilbake etter et år med 3% rente!

Man møtte velvilje fra Julius Dahl og Stenbock elektriske som gav en god del ledning. Halden Kunstsmie forærte 5 vakre smijernslampetter. Først i mars måned var hele anlegget montert, og det første lys kunne tennes. I Klubbrommet laget formannen, Edgar G. Andersen, en morsom lysekrone av et par små ski med staver. Den kan betraktes også i dag og fungerer utmerket. Det ble lagt inn i alt 14 lys-punkter.

(Skigruppens årbok og styreprotokoller. Tidligere publiser på skiklubbens hjemmesider.)

IMG 0382

Fotball på Høiås, 1947. Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

Det kommer stadig teknologiske nyvinninger som driver sport og friluftsliv fremover. I dag er GPS, pulsklokker, apper og EMIT en selvfølge, men husker du noe fra tiden før dette? Del gjerne dine teknologiske minner med oss i kommentarfeltet under og på vår facebook side

Følg med neste uke: En skifantasts hverdag

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Glomsrod 


Info om jubileumskalenderen

  • Halden skiklubbs jubileumskalender

    Her kommer ukentlige publiseringer om Halden skiklubbs historie, 1891 - 2016. Vi teller ned til 125års jubileum gjennom hele 2015! Følg med alt på julaften: En reise i skiklubbens historie Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler...

  • En reise i Halden skiklubbs historie

    Hva tenker du på når du leser Halden skiklubb? Tenker du på Høiås? Marka? Lysløypa? Eller får du kanskje assosiasjoner til toppidrett, verdensmestere og stafettseire? Gode venner, sosialt fellesskap og dugnad? Har du selv vært aktiv i klubben?...