Julekveld på Høiås

Julen kommer til Høiås, 2008. Tidligere publisert på skiklubbens hjemmesider.

 

Det er stille på åsen denne aftenenes aften. Hytta den ligger der ensom og mørk. Nattsvarte blinker smårutene mot en svinnende dag. Over gammelbadstua lyser en enslig stjerne, laget av 60 watt strøm fra en kneblet foss. Det ryker ikke fra den sotsvarte skorsteinen. Det høres ingen høye røster ut gjennom vegger av laftet furu. Røster som tilkjennegir sin mening om utstyr og trening. Men også om verdenssituasjoner, om atomer og om fred. 

Forsiktig en ensom vandrer i det slitte dørhåndtaket tar. Samtidig som det malmtunge klemt i draget fra sør gjennom luften drar, Ding-DANG-KOM-KOM. God jul, sier vandreren takk for det du har gitt. Han tar seg i det, ser seg rundt, han er vel alene. “Snakke til en ting som ikke har sjel, som er aldeles død.” Hastig han snur ryggen til, skamfull over sitt svake sinn. Men selv om den ingen tanker har, sier vandrerens sjel, så ødsler den med glede og velbehag. Så et lite tegn på takknemlighet bør den få denne høytidsaften. Vandreren en liten einerkvast tar, vakkert dekorert med snekrystaller fra den største av alle kunstnere, naturen. Legger den forsiktig på trammen, “nå er det jul, men snart er den over og da er det igjen liv og fart her hos deg.”

Vandreren stanser litt på åsen, og ser. Lette skyer og himmelen drar. En liten månesigd, i ne, blinker av og til mellom de drivende skyer som strør et lunt hvitt teppe over jord, over fjell og over skog. Snøkrystallene faller så stille så stille.

Høiås snøHalden skiklubbs arkiv, Høiås.

Atter en gang fra sør der lyder, DING-DANG det er kirkeklokkers klang. Vandreren synes han ser ungharene rette opp sin slanke kropp, lytter til den ukjente lyden som sprer seg mellom furustammene nede ved Daltjern. “Er det fare, må 
jeg flykte.”det er harens første jul, den har aldri før hørt julehilsen gjennom vintermørke lyde, KOM-KOM: 

Vandreren står på åsen og drømmer. Lar seg helt rive med i stemningen. Da han mere aner enn ser, en liten skikkelse i bevegelse ved kjøkkentrammen. Med små forte skritt haster den i vei, tett inn til veggen. En forsiktig plystrelyd, skikkelsen stanser, vender seg om.

(Rolf Ståhl for Gampe og Gå nummer 1986). 

IMG 5487Jul på Høiås. Foto: Anna Ulrikke Andersen, 2013.

God jul fra Halden skiklubb! Del dine juleminner i feltet under eller last opp dine bilder til vår facebook side

Følg med neste uke: Har De planlagt søndagsturen ennu? 

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. Medvirkende: Rolf Ståhl. 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 NordliSport

 


Info om jubileumskalenderen

  • Halden skiklubbs jubileumskalender

    Her kommer ukentlige publiseringer om Halden skiklubbs historie, 1891 - 2016. Vi teller ned til 125års jubileum gjennom hele 2015! Følg med alt på julaften: En reise i skiklubbens historie Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler...

  • En reise i Halden skiklubbs historie

    Hva tenker du på når du leser Halden skiklubb? Tenker du på Høiås? Marka? Lysløypa? Eller får du kanskje assosiasjoner til toppidrett, verdensmestere og stafettseire? Gode venner, sosialt fellesskap og dugnad? Har du selv vært aktiv i klubben?...