Noen tanker etter storsamling og o-galla

storsamling.jpgstorsamling.jpgAv Anne Julsrud Haugen

Årets storsamlingen ble arrangert i Stjørdalen 8/11-2009 hadde som stikkord: Arrangement, Trening, Helse og Tur-o

Generalsekretær Bjørnar Valstad åpnet med å annonsere at NOF bytter navn til Norsk Orientering.

Man hadde samlet på ett sted landslaget, treningssamlig for 16-23åringer, hovedløpsprosjektet, arrangørseminar, ved siden av parallelle seminarer fra toppidrett til VM 2010 i Trondheim til turorientering og småtroll. Hovedinntrykket mitt fra de seminarene jeg var på er at vi i Halden har tenkt mange av tankene tidligere, men flere nye ideer og konkrete tips har vi plukket med oss. Helle arrangementet var lagt opp med parallelle sesjoner så jeg fikk ikke med meg alle foredragene. Under finner dere korte sammendrag fra de foredragene jeg var på.

Alle foredragene blir også gjort tilgjengelige på Norsk Orienterings hjemmesider.

Marianne Andersen og Jarle Ausland: Må bli bedre!
En dialog mellom utøver og trener, etterpå kunne jeg mer om Marianne Andersen som åpnet med å lede oss gjennom tankene hun hadde siste del av VMstafetten.

Trond Loge: Mer og bedre uteaktivitet i barnehage og skole
Hvordan kan orienteringsklubben som frivillig organisasjon involvere seg og bidra til god uteaktivitet i bl.a. skolen? Massevis av bilder med barn i naturlig lek ute, lekeapparatene sto tomme. Mye relatert til skoler, men jeg fikk også assosiasjoner til Høiåstunet:

  • Bruk kampesteiner hvor ungene kan hoppe fra stein til stein, trær , røtter etc.
    Dette er dessuten lovlig, jfr EU godkjente lekestativ.
  • Ta opp bekken igjen, unger elsker å drenere vann.
  • ”Normale unger klatrer ikke høyere i trær enn de mestrer”.
  • Unger liker mindre rom enn en stor forballbane.

I grunnskolen er det satt av i gjennomsnitt 1 time daglig til egenorganisering. Her kan idrettsklubber komme inn med aktiviteter. Nettsteder:
www.kartiskolen.no
www.friluftsrad.no
http://nof-orientering.org

John Arne Bauge: Markedet er der, hvordan får vi tak i det?
Mange ideer fra satsningen på turorientering i Haugesund. Nevner noen: Kartmappene må være lett tilgjengelige, folk handler spontant når de har bestemt seg for å ta noen tur-o poster. Søndagsåpne bensinstasjoner, storkiosker, bokhandlere, sportsbutikker, kommunens servicesenter. Klistremerker på vinduet hvor mappene selges. Gjennomsiktig konvoluttside hvor man ser innholdet. Oppslag på stolper, stands på store utfartsdager. Presseomtale og annonser i lokalavisen. 15 barneposter henger ute i nærområdet hele året, gjerne merket med hvor man kan få kjøpt kartmappa. Toppturer, gjestebok, vårens post, sommerens post, osv. Kaffepost, skattepost annonseres den dagen det er hhv kaffeservering og sponsede gaver til barna på en tur-o post. Sponsors logo på postflagget. Selge mapper til bedrifter, må ringe dem dagtid og gjerne purre. Gi gavekort på tur-o mappe til bedrifter som deler ut dette i november eller desember. Mappa er klar når vårsesongen starter, og man fakturerer bedriften for de som henter ut mappene. Premier: Flere trekninger gjennom året med GPS som premie. I tillegg til tur-o arrangeres ”Tur midt i byen” i samarbeide med lokal bank.
http://www.dnbnorturen.no/2009/main.php?action=steder&pe_id=46 
De har også lagt ut kulturhistoriske poster i byen. I 2010 koster tur-o mappa og DNBnorturen 200 kr, dyrere hver for seg. Vurderer selvbetjeningsstativ, men foreløpig kun en postkasse med bestillingslapp, så kan man selge tur-o mappa til den som ønsker det. Få tak i folk i det øyeblikket de tenker tanken tur-o!

Martin Veastad: Kveldsorientering : Enkelt å delta - enkelt å arrangere!
Orienteringsklubbene og Bedriftsidretten i Oslo og Akershus har gått sammen om Oslo-områdets største mosjonstilbud på hverdager: orienteringsløp hver kveld mandag til torsdag i sesongen. Arrangørkoffert med enkel instruks, bilbatteri, pc, mobiltelefon, resultatene ute på web før man drar hjem. Bruker tidtagersystem Brikkesys (med emit). Viktig med god kartkvalitet og kartprint. (Printeren på Aktivum bør oppgraderes så den blir NOFgodkjent..)www.kveldsorientering.no

Jørn Sundby: Løypelegging og utviklingstrapp
Frafallet blant ungdommen er størst fra 16 år til junior. NOF har normer for vanskelighetsgrad på løyper i de forskjellige årsklasser. Bør følges så det ikke blir for vanskelig når man blir junior. Altså i prinsipp både høyere vanskelighetsgrad og lengre løyper for ungdommene. Tren iblant økter på vanskeligere nivå enn man konkurrerer.

Mats Troeng: GPS-analyse av orienteringsteknikk med QuickRoute
(http://www.matstroeng.se  Velg QuickRoute og Digital kartpärm )
Her finner man mye informasjon om dette systemet, det spesielle er at de har interaksjon med Google Earth hvor man kan se o-kartet tredimensjonalt, flott å bruke til opplæring. Også digitalt kartarkiv, DOMA. Man trenger GPSklokke, kart i digitalt format (OCAD, scannet eller fotografert), pc med GPSprogram, det som følger klokka er ikke bra nok. Best i test var Garmin Forerunner 305 med 1 sek lagringsintervall, ca 1500 kr. Mye skjer på dette feltet og nye systemer kommer, f eks mobiltelefon med GPS som livetrack.

Ida Kierulf Dirdal: Småtroll - plikt eller potensiale
Småtrollarrangører må snakke med løpsleder og løypelegger på forhånd. Unngå å legge småtroll ved start og sistepost/innløp. A5 fin kartstørrelse. Ta bort høydekurver? Passe løypelengde 500-800 meter.

Karin Fevaag Larsen: Inspirasjon til egen hverdag - alt er mulig
Begeistringsforedrag av munnrapp dame med stikkord ”hærlig” og ”endelig mandag”

VM i Trondheim 2010
VM-arrangørene ønsket så velkommen til VM i orientering 8-15/8-2010 i Trondheim. Vi oppfordrer flest mulig HSKere å ta turen til VM. Noen overnattingsplasser er reservert på Singsaker studenthjem, kontakt Jens Erik Mjølnerød ang dette.

Ellers er selve o-gallaen og prisutdelingene behørig omtalt i HA:

http://www.ha-halden.no/artikkel.asp?Artid=218016

Anne