KulTURvandring på Høiås

Utsikt_mot_RokkeTorsdag ettermiddag var det kulTURvandring fra Høiås og temaet var kultur i området gjennom 100 år. Omtrent 30 fremmøte fikk være med på en interessant og hyggelig tur på Høiåsplatået. Tur-leder Einar Haugen tok oss med gjennom en reise med forskjellige utgangspunkt.

Mange vet nok ikke at det ligger en gammel bronsealderrøys rett under Høiåstårnet og det vitner om trafikk i området gjennom flere tusen år tilbake. Platået ligger høyt og fint og gir en meget god utsikt (og oversikt) til alle kanter. Videre ble den eldste hoppbakken påvist med rester fra over- og underrenn godt synlig. Her var bakkerekorden på 29,5m og det ble arrangert hopprenn her på Palmesøndag 13.april 1924, noe som er behørig fotografert og henger inne på hytta som gamle gode minner. Den gamle bakken lå helt nord på Høiåsplatået med god utsikt mot Rokkeraet og videre mot de dype skoger i Degernes. Den nye bakken som stod ferdig i 1948, fikk en kortere karriere og her ble bakkerekorden på 28m, for øvrig satt av Tor Wøien som var med på turen og krydret med noen opplevelser fra den gang. Dersom man klarte å komme seg over kulen, hadde man store muligheter til å hoppe i bunn av bakken. Unnarennet var bratt, mens overrennet var heller slakt. Så bakken ble ikke så gammel og måtte vike plass for dagens vei i 1960. Ellers kikket vi på Haldens kommuneblomst, Klokkesøte som står langs lysløypa rett før man kommer opp til Høiås. De mest ivrige var også med å kikket på restene av den eldste Høiåshytta  som stod fra 1892 til 1903. Den lå også nord på Høiåsplatået og med heller beskjeden utsikt i forhold til dagens hytte. En hytte som for øvrig ble solgt for 150 og flyttet opp til Korsetfjella hvor den står den dag i dag.

At Høiåsmasta er 236m høy, at dagens lysløype ble bygd i 1968 (og for øvrig først tiltenkt til Rahaugen) og først i fjor rehabilitert var blant opplysningene kveldens turgåere fikk med seg. Alle deltagerne ble også invitert inn på hytta etterpå og en liten quiz var en hyggelig avslutning på kvelden. Etter at kaffe og vafler var fortært og en hyggelig prat rundt bordene.

Gamle_hytta

KolokkesteVandring