Status 10Mila damer Halden SK

TIO-B-10Klokken er 14.30, lørdag 4 mai. Stedet er Gällövsta rett nord-vest for Stockholm. Starten i dameklassen i 10Mila har nettopp gått og Halden SK er tittelforsvarere. Et HSK-lag som vant alt i fjor, men en oppstilling som er litt ny dette året. Hausken Nordberg ute med skade, og Næss Bjørgul ikke like god form som ved fjoråret på samme tid? Men Fasting har vist sterk form og tar over siste etappen, Nilsson og Jurenikova inn på henholdsvis 3. og 4. etappe.

Ellers samme start på 1. og 2. med Haldin (Klechova) og Holmström. Laget er sterkt og blant de heteste vinnerkandidatene. Og Haldin er i tet etter 200m med 3 m foran neste løper – ergo Haldin er i fysisk bra slag. Nå kan vi glede oss. 1 etappe i 10Mila er stress og livsviktig med tanke på senere resultat. På hæla på startetappen kan medføre store problemer. Haldin er erfaren og Roos på 2 laget er rask. Sammen er de dynamitt.

På melde er HSK i tet, men bare ved Roos som løper for 2.laget. Og hvor er Haldin? Ikke langt bak, men dog – vi blir litt urolig. Og i ettertid sender vi en stor takk til Backstrøm på 3.de laget. Haldin som hadde bommet fikk hjelp og kom seg på rett kjøl igjen etter bistand fra 3 laget. Et løp av Haldin som var godt nok til å veksle først – selv med noen småsleiver. Roos er rett bak med 2. laget, og vi er meget godt med. Roos som for øvrig ble skviset i fjor og ikke var særlig happy da, var nå tilbake med et meget aktivt og offensivt løp. Slik det bør være. På bildet til høyre to fornøyde startkvinner for våre beste lag.TIO-B-2

Holmström er sikkerheten selv på HSK 1 og leverer et perfekt løp, det ser i hvert fall slik ut på trackingen. Slik hun pleier å løpe. Vercelotti som har tatt steg og utviklet seg videre foran sesongen, leverer et godt løp og 2. laget er med som vi håper. Tsjekkisk og finsk, sveitsisk og fransk i oppstarten på våre 2 beste lag.  Bodil veksler som nr 2 etter at Fincke har passert forbi. Så er det Nilsson og Næss Bjørgul sin tur. Nilsson som var tilbake i laget etter god løping på uttagnings (mønstrings-) løpene. Den ultimate stafett-løper med mange gode prestasjoner på CV’n. Ikke minst 2.etappen i Danmark VM 2006 hvor Höjsgaard fikk servet gullet på et fat, men som dessverre endte i en gedigen bom og sølv for svenskene. En Nilsson som har slitt med skader og motivasjon. TIO-B-4Kunne dette holde mot skarpskodde konkurrenter? De som så trackingen til 1. posten ble sikkert også urolig – rufsete og usikkert av Nilsson. Men så gikk det på skinner og vi er inne på 2.plass – igjen. Men et nytt lag først, denne gang Lidingö som var noen sekunder foran. Næss Bjørgul løper også bra og 2 laget henger godt med blant de 10 beste. Denne etappen eier jo egentlig Næss Bjørgul og er eksperten her. Så vi ser fram mot videre fremgang og formutvikling i tiden som kommer fra Næss Bjørgul.

Jurenikova og Haugen Nordbrøden gikk nå ut. Med to vidt forskjellige bakgrunner. Jurenikova debutant i HSK drakten, deltidsansatt trener og tidligere erfaren løper for Domnarvet(vår store konkurrent). Haugen Nordbrøden, oppvokst i HSK drakten, «utlånt» til NTNUI i flere sesonger og et come-back i den rød, blå og hvite trøya denne sesongen. "En VM løper for Tjekkia og en klubbløper fra Halden". «Jeg var betydelig mer nervøs enn tidligere» forteller Jurenikova i etterkant og det er et ekstra press med tanke på ny klubb. Domnarvet sklir foran på etappen etter et langstrekk hvor vi taper tid noe tid. Og Jurenikova veksler som nr 2, ikke langt bak Domnarvet som løp meget godt her. Og bakfra lurer Tisaren som har Niggli på siste. Haugen Nordbrøden løper sitt beste i HSK drakta noensinne og holder 2 laget inne i topp 10 varmen. Dette blir utfordringer for Fasting og Vinogradova. Eliasson for Domnarvet har tidligere vært opp og ned i slike situasjoner, mens Niggli vet vi hva står for. Kunne dette gå hele veien? Fasting som vant alle 3 løpa helga i forkant og er i fysisk og teknisk bra form. Vinogradova er i god form og svært løpsterk Kunne dette bli tidenes HSK dameinnsats?

På et eller annet tidspunkt uttaler stevnespeaker at det for en klubb som Halden SK er det stor forskjell på 1. og 2.plass. Det er ikke det at vi ikke er fornøyd med å bli nr 2, men all jobbing og forberedelser går ut på å vinne. Vårt ordspråk, et steg foran menes bokstavelig talt i denne sammenheng og det er et relativt stort press på våre løpere som går ut på våre beste lag. Og når Fasting og Vinogradova går ut med Halden-trøya, er det for å komme først til mål. Det er alltid målsettingen. Med Fasting i second position bak Lena Eliasson og Vinogradova rett bak Niggli hadde vi gode forhåpninger.

Man får via GPS raskt en følelse av dagsform og o-teknikk for de impliserte utøvere. Og vi fikk snart en følelse at Eliasson gikk litt strakere enn Fasting. Noen sekunder her og noen der. Og for Vinagradova gikk det for fort i jakten på Niggli og det resulterte i en stor bom.

TIO-B-7Men på tampen av etappen til Fasting kom for undertegnede, dagens største enkeltprestasjon på damesiden.  Flere løpere var opp i ryggen og en spurt med Niggli var nært forestående. Da var Fasting svært kald på slutten med selvstendig og trygg løping til nest side. Rett i posten og 2 plassen var sikret. Det føltes der og da som en god seier. Lagene bak kom tett og det ville være stor forskjell på 2. og 5.plass.

Et annet moment, også signert Fasting var en kommentar i etterkant. «På en post stemplet jeg inn uten å sjekke koden, og jeg var 99,9% sikker det var rett post». Men etter noen meter ut av posten gikk det opp for meg at jeg ikke hadde kontrollert koden og jeg måtte tilbake. Det gikk kanskje 20 sekunder, men det var trygt». Det er dette som kjennetegner ordentlig stafettkultur og som reduserer potensielle nedturer. Ingen synes det er gøy å diske laget pga postfeil og fokusere på full fokus hele veien er viktig. Kompass – Kode – Konsentrasjon er nøkkelord.

Som vi leser ut av GPS trackingen og også Jan’s analyse i etterkant, ser vi at det er rom for forbedringer for de fleste. På våre 2 beste lag var det kun en stor bom, men en del mindre sleiver og veivalgstap. Det må man regne med. Dersom det ikke er så mange av dem, kan det holde helt inn til seier. Dog litt avhengig av våre konkurrenter selvsagt. Og at vi stiller med mange lag og har et sterkt mannskap i skogen viste seg være gull verdt på 1 etappen hvor Backstrøm hjalp Haldin på rett spor etter en kjip bom,

Neste stafett (les Jukola 15-16 juni) kan bli helt annerledes og alle stiller likt ved start igjen. Hvorvidt HSK kan gjenta fjorårsbedriften i Jukola er vanskelig å si, kanskje litt å si om Hausken Nordberg er klar igjen. Det vil tiden vise.

Selv satt jeg her forleden foran PC’en og fikk umåtelig lyst til å ta en tur til Finland i midten av juni. Flybillett ble bestilt, akkreditering via Radio Prime og Jukola here we come.

 

TIO-B-1

Et nytt fjes i HSK drakta, Delpine Poirot

TIO-B-5

Ida Marie Næss Bjørgul etter et bra løp på 3 etappen på Halden SK 2 lag.

TIO-B-6

Grattis til Domnarvet, de ble for sterke denne gangen.

TIO-B-8

2 plass ble en liten seier - grattis til våre jenter.

TIO-B-9

Bortsett fra en bom, løp Galina meget bra lover godt for formen frem mot Jukola og VM

TIO-B-12

Topp 20 på 2.laget denne gang, men vi vet dere kan enda bedre. (ps.. Galina var opptatt med yngstemann)