O-ringen er verdens største arrangement, i år med ca10.000 deltagere i Boden i nord Sverige. Da det er et flerdages arrangement over 5 dager blir det dette året ca 50 000 starter i løpet av uken. Normalt pleier det å være med flere deltagere, men siden det er såpass langt nord, begrenser det sikkert deltagelsen noe. Selv kan jeg huske 70- og 80-tallet med godt over 20.000 deltagere. (Og den tid da alle dro på o-løp hver helg!) Foto til venstre - planlegging av løypa i forkant er viktig.
Og Haldens representasjon med ca 10 deltagere, er liten i forhold til hva den pleier. Ikke minst er det hyggelig at våre deltagere hevder seg, spesielt med Anne Margrethe i spissen som kjemper om pallplass i den tøffe dameklassen. To av verdens beste dameløpere, Tove Alexandersson og Simone Niggli er blant motstandere og med 2 plass foreløpig viser Anne Margrethe god form.
Oppslag i vg her er også hyggelig for vår del og viser at profiler får spalteplass ved gode resultater. Personlig klikker jeg alltid på slike artikler, noe som igjen medfører oppmerksomhet og større mulighet for flere artikler ved senere anledninger. For de store nettavisene er det antall klikk som gjelder og her kan vi bidra alle mann ved å vise oppmerksomhet.
Selv savner jeg eiemen av 5-dagers og dersom det hadde vært litt nærmere, hadde det nok blitt et par starter i direkte klassene dette året. Og her har svenskene og ikke minst o-ringen vært foregangsarrangører med et godt tilbud til direkte startende. Selv har jeg sansen for dette med å kunne bestemme deg der og da, starte når du vil og få en fullverdig god løype. Noen arrangører synes sikkert dette er et dilemma. Skal man oppfordre folk til å starte i direkteklassen med lavere startkontingent og ta valget helt på tampen, eller skal man gå for den gamledagse metoden med påmelding minst 1-2 uker i forveien og stille i sin aldersklasse?
Selv har jeg valgt vekk arrangement som ikke har direkteklasse og latt være å reise. Men jeg ser problematikken for arrangører dersom alle skulle tenke slik. Da ble det vanskelig å planlegge deltagelsen.
For fremtidens arrangører (og rekrutterende o-klubber) blir utfordringen å lokke nybegynnere og småbarnsfamilier ut på løp. Jeg synes lederen i siste Veivalg var godt skrevet og satte fingeren på noe vesentlig. Vi får aldri tilbake de gode gamle tidene hvor helgens o-løp var det eneste saliggjørende og eneste (og viktigste) aktivitet for svært mange. På 70- og 80 tallet var samlingsplass fyllt med (gjerne mødre) supportere som ikke løp og heiet de håpefulle inn. I dag løper alle som er på løp - nesten ingen er tilskuere. Det blir en dimensjon som mangler spør du meg, nemlig publikum.
Rent ideelt burde det være tilbud på løp relativt i nærområdet hver søndag (helg), men det har vist seg å være vanskelig å fylle opp startlistene. Man blir ikke trigget av å reise og bruke en dag i skogen hver helg. Ungene har heller ikke lyst NOK, noe som trolig er hovedårsaken til at deltagelsen går ned. I tillegg har foreldrene gjerne andre ting de heller ønsker å prioritere denne helga. De er disse som er nøkkelen til videre vekst - ikke ruste støvet av gamle travere som meg og likestilte, som hadde sin glansalder for 40 år siden. Dersom rekruttene har stor lyst og er veldig ivrige, tror jeg at gjerne foreldre eller ledere også kjører mange mil for å dra på løp. Det er i hvert fall min teori på en god sommermorgen her nede i provinsen Halden, rett ved svenskegrensen og kysten. En kyst med et badevann som heller ikke er hva det var og heller ikke applerer til å duppe ut i. Så man kunne like gjerne bruke dagen på o-løp. Og i min nåværende store kreative ånd har jeg lyst til å ramse opp noen potensielle gode tiltak for å dra folk på løp. Hva er det som får snøballen til å begynne å rulle for våre potensielle rekrutter?
1. Dropp tradisjonell klasseinndeling - lag løyper med nivåer. En 12 åring kan konkurrere mot en 15 åring. (Og en 50 åring mot en 16 åring f.eks)
2. Lag et poeng- eller rankingsystem hvor den enkelte får poeng ut fra prestasjon og vanskelighetsgrad. Lag klubbkonkurranser og sammenlagtresultater ut fra dette og lag konkurranser i konkurransen.
3. La unger starte samtidig og fleksibelt.
4. GPS enhet til folket! Gir mulighet for at bestefar kan sitte inn med sin IPad og følge poden ute i løypa for de som ønsker det. Det ideelle er dog at bestefar er med ut i skoen selv. Men at det blir vanlig å kunne se hvor den unge løp etterpå sammen med familie og venner.
5.Legg gjerne samlingsplass til en fotballbane eller stor grønn lekeplass. Ungene leker etter løpet og holder på i det uendelige.
6. Løp med handicapp start, jo bedre du er jo mer tillegg har du i tid. Kan arrangeres både som fellesstart eller individuelt. Alle har en gulrot og ingen blir taper. De fleste unger hater å tape. Tenk om den dårligste kom først inn og "vant" - fantastisk.
Dette var noen i mine øyne, kreative forslag, til å trigge ungdommer til å komme seg på løp. Og foreldre for den saks skyld. Men dette alene ville ikke holde, men kun sammen med et massivt markedsføring og full trøkk for små og store klubber. Og det måtte selvsagt koordineres fra sentralt hold slik at det var mulig å gjennomføre.
Ha en god sommerdag og så heier vi på Hausken Nordberg på O-ringen i morgen.
Siste nytt
Mest sett