Martin Jullum - kongen av TempO

MartinJullum Verdensmester TempoDet ble en ny jubeldag for Halden i VM i Italia. På WTOC arenaen i Trento leverte Martin en av sine beste finaleomganger i TempO og sto igjen som verdensmesteren på TempO, 29.5 sekund /mindre enn et feil svar ned til sølvet.

I sprint stafetten ble det sølvmedaljer til Danmark med Søren Bobach på laget, kun 3 sekund bak vinnerne Sveits.

For de som har fulgt Martin siden han tok sølvmedalje i Hovedløpet 2004, og NM medalje i junior-NM 2005 og stafett sølv i junior-NM for Halden på lag med Magnus Hov og Scott Fraser i 2006, så vet de at få gullmedaljerkanskje er så velfortjent som denne. Mens mange andre hadde gitt seg, eller brukt kreftene på andre aktiviteter, så har Martin jobbet systematisk og iherdig for å stå på toppen av Pre-O i et VM. Han har lagt ned treningstimer, han har synfart kart, han har arrangert konkurranser og reist dit han har møtt god konkurranse - likeledes som de som kan satse på vanlig orientering. I dag kan vi GRATULERE med at arbeidet har lykkes. Vi sender også en hilsen til Arne Vilberg som har bistått Martin som mentor de siste årene.

Etter kvalifiseringa lå han som nr 2, 68 sekunder bak Antti Rusanen. Spesielt for VM var at tiden fra kvalifiseringa også gikk inn i finalen. "- Jeg hadde ikke gull i tankene i det hele tatt etter kvalifiseringen. Men i finalen, som ble mye mer krevende enn vi hadde forestilt oss, tok jeg meg tiden til å «prikke» postene, forteller han om veien til toppen av pallen." forteller Martin til NOF. Med totalt 6 feil (som hver koster 30 sekunder) var han til slutt bedre enn alle andre. Nr 2 ble Lauri Kontkanen, Finland og nr 3 Pinja 3-Mäkinen, Finland. Antii Rusanen, Finland ble nr 4.

I sprint-stafetten, som er ny på programmet, ble det en skiftende og spennedne stafett over 4 etapper - hvor til slutt Sveits vant før Danmark og Russland.

På etappe 1. kom danmark først inn,men 10 lag fulgte innenfor et halv minutt. Mest dramatikk var det for Helena Jansson, Sverige, som mistet en sko tidlig i løypa! For Halden løperne ble det ingen stor suksess. Iliana (Bulgaria) var nr 16, 53sek bak og Celine (Frankrike) nr 20, 62sek bak. Mellom seg hadde de Norge som heller ikke fikk en optimal start.

På andre etappa viste igjen Michiels Yannick (Belgia) seg fram og fikk veksle i tet før Danmark, Russland, Sveits, Østerrike og Sverige. Bojan (Tyskland) vekslet som nr 21, 2:00 bak, og tapte over en minutt til de beste. For Norge løp Øystein Kvaal Østerbø ei godkjent etappe og Norge opp til 12 plass, 5sek bak.

På tredje etappe greide Matthias Kyburz å skaffe seg ei luke på 18sek til Russland, Danmark, Sverige og Østerrike. Søren lå lenge i tet, men måtte gi ei luke på slutten. Bakover i feltet lå Norge som nr 14, over 2min bak.

Tyskland 19 (3:02), Frankrike 17 (2:30) NZ 15 (2:29)

På siste etappa holdt Judith Wyder unna, men forfølgerne tok stadig inpå. I mål kom Maja Alm, Danmark, 3sek bak, og Galina Vinogradova, Russland, 11 sek bak. Vi gratulerer Galina, som løp de siste åra for Halden, med en VM medalje! Sverige måtte ta til takke med 4 plassen 20 sek bak. Videre fulgte Ukraina (1:11 bak) og Storbritannia (1:20 bak). Lea løp ei bra etappe og Frankrike opp til 13. plass (3:15 bak). Med det løp hun forbi Norge (14) og New Zealand med Lizzie (15). Sabine hadde desverre ingen god etappe og løp Tysklanmd inn til plass 22.