Ta sjansen på å flytte til Halden du også!

Thomas Natvig Årstad flyttet til Halden for å satse på orientering. Nå etter 5 år bor han her fremdeles. Thomas anbefaler alle som vil drive orientering å gjøre det samme – elite eller bredde. Kom gjerne på en treningshelg for å sjekke ut forholdene. Les Thomas sin historie nedenfor.

ThomasNA 2

 

Foto: Carl O Orud

Tiden flyr, og jeg har snart bodd 5 år i Halden. Etter studier i Trondheim flyttet jeg til Halden høsten 2015 ene og alene for å satse på orientering. Jeg var egentlig aldri i tvil om hvor jeg ønsket å flytte etter studiene, men etter et besøk i Halden desember 2013 var saken utvilsomt klar. Jeg ønsket først og fremst å komme inn i miljøet med Norges beste løpere (Olav, Magne og flere andre) og få matching av disse på daglig basis. I Halden er det også tidligere, avdankede verdensmestere (noen av disse løper fortsatt irriterende fort) bak ethvert tre, så det er nok av folk å diskutere trening med.

Lett å finne bosted

Selve flyttingen til Halden var enkel nok. Jeg ga beskjed om at jeg ønsket å flytte til Halden, og så fikset klubben plass å bo. Klubben eier nemlig et hus der man kan leie et rom til en billig penge. Huset ligger 5 minutters jogg fra Høiåsmarka, 3 minutter fra treningssenter og 1 minutt fra oppmøtested for alle fellestreninger som krever kjøring. Helt perfekt beliggenhet med andre ord. Her kan du bo mens du leter etter et eget sted, eller du kan bli boende så lenge du vil.

Ingen tilfeldighet at Halden er best

Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at man må til Halden for å finne Norges og verdens beste o-løperne; Halden har veldig mange kart og terreng av høy kvalitet. Nydelige skogområder ligger helt inntil byen og innen 30 minutters kjøring har man alt man kan tenke seg av kart, terreng og økter. Vi har en trener som lager fantastiske opplegg med 2-3 o-økter på ukentlig basis, og skulle du ønske mer o-teknikk kan du enten lage økter selv på klubbens OCAD-filer, eller du kan bruke en trening fra tidligere år. Klubben har samlet absolutt alt av økter fra de siste 9 årene i et eget arkiv. Jeg har ikke talt, men vil anta det ligger nærmere 1000 ferdige o-økter i arkivet, så der har man litt å jobbe med.

I tillegg til et o-teknisk opplegg i verdensklasse finnes det flotte treningssentre i byen, svømmehall, og gode intervallrunder både i terreng, på grus og i motbakke. Høiåsmarka ligger helt inntil byen og innbyr til flotte langturer og veiene rundt Halden er perfekte både for sykling og rulleski. Det er sjelden snø i Halden, så forholdene ligger til rette for god trening året rundt!

Studerte ved Høgskolen i Østfold

Da jeg flyttet til Halden, valgte jeg å studere videre ved siden av satsingen, først et årsstudium i matematikk (for å kunne undervise på ungdomsskole) og senere PPU (Praktisk-pedagogisk utdanning) ved Høgskolen i Østfold. Fra Trondheim hadde jeg en master i idrettsfag. Det ble lagt godt til rette for satsing, og jeg hadde aldri behov for noen toppidrettsavtale, selv om det er muligheter for det. Studiene var passe (lite) tidkrevende og om det var noe som passet dårlig var foreleserne veldig behjelpelige med å legge til rette. Sjekk gjerne ut www.hiof.no for mer informasjon om studietilbudet i Halden. Campus Halden ligger 7 minutters sykling fra huset klubben eier, så om du er uheldig og må på skolen en dag er det kort reisevei.

Et fantastisk sted å være både for elite og bredde

Det har for min del rett og slett vært 5 år der alt har ligget til rette for å bli best mulig til å løpe orientering, på en helt annen måte enn tidligere. På grunn av diverse skader har både fremgang og resultater uteblitt, men jeg angrer likevel ikke ett sekund på at jeg flyttet til byen. Halden er ikke bare en fantastisk plass for satsing; det er også en utrolig trivelig by, og en fantastisk klubb å være medlem av. Torsdager på Høiåshytta med fellestrening, badstue og vaffel, klubbturer i inn og utland og masse andre morsomme saker gjør Halden til et bra sted å være o-løper både for elite og bredde.

Jeg har nå begynt å jobbe som lærer (mye takket være studiene jeg gjorde her i Halden). Motivasjonen for toppsatsing er ikke den aller beste lengre, men det er fortsatt veldig morsomt å løpe orientering i Halden! 10mila og Jukola er stafetter som står sentral i Halden, og både jeg og klubben har ambisjoner om å vinne disse i årene som kommer! Kanskje med deg på laget?

Ta sjansen på å flytte til Halden du også, eller i det minste inviter deg selv på en treningshelg for å sjekke ut forholdene! Jeg kan garantere at du ikke vil angre!

25manna 1000px

Thomas på ett av Haldens syv vinnerlag i 25-manna.